Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Pääkirjoitukset

Pääkirjoitus

Urpilainen voi pelastua

SDP:n puheenjohtaja Jutta Urpilainen hehkutti valintansa jälkimainingeissa vuonna 2008, että puolueella on edessään uusi aika ja uusi alku. Nuori puheenjohtaja tuskin aavisti tuolloin, kuinka tuskaiseksi hänen taipaleensa muodostuu.

Urpilaisen kaudella puolue on kulkenut vaalitappiosta toiseen, jotka Urpilainen on naamioinut torjuntavoitoiksi. Hän puolustaa kevään ministerikierrätystä ja pitää sitä yhä onnistuneena, vaikka kannatus on vain laskenut.

Ylen tuoreimmassa gallupissa puolueen suosio on vajonnut historiallisen alas, 15 prosenttiin. Talouselämän pääministerigallupissa Urpilainen on nelosena 13 prosentin kannatuksella. Kysely paljastaa, että Urpilaisen suosio pääministeriksi hiipuu myös omien joukossa.

Urpilaisen tuskaa lisää se, että puheenjohtajapeli pyörähtää käyntiin kuukausittain, kun gallupit kertovat puolueen alamäestä. Urpilaisen pelastuksena on se, että puolueen eliitti on melko hyvin hänen takanaan Eero Heinäluomaa lukuun ottamatta ja varteenotettavia seuraajakandidaatteja ei ole näköpiirissä.

SDP:n kannatuksen lasku johtuu ennen kaikkea siitä, että duunarimiehet ovat siirtyneet joko perussuomalaisiin tai vasemmistoliittoon. Julkisuudessa haastajiksi onkin nostettu vahva ay-mies, ammattiliitto Pron puheenjohtaja Antti Rinne ja kansanedustaja Antti Lindtman.

On muistettava, että Rinne ei yltänyt viime kokouksessa edes varapuheenjohtajaksi. Kolmekymppinen Lindtman tuskin on vielä innostunut puheenjohtajuudesta, hänen h-hetkensä on vasta muutaman vuoden päässä.

Urpilaisen kannatus on hiuskarvan varassa, mutta hänet saattaa pelastaa kevään puoluekokouksessa keskustan esimerkki.

Puolue yritti saada nokan nousuun vaihtamalla puheenjohtajaa ennen eduskuntavaaleja mutta koki vaaleissa rökäletappion. Urpilaisen vaihto voimistaisi kuvaa SDP:n kriisistä.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tämä sisältö on avoinna vain tilaajillemme.

Tilaa ESS Verkko Plus 3 kk
vain 7,90 €/kk (norm. 14,50 €)

Tilaa tästä

Oletko jo tilaaja?

Kommentit comments
Tilaa ilmainen ESS.fi uutiskirje Saat kiinnostavimmat uutiset suoraan sähköpostiisi.

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Pääkirjoitukset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi X