Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Näppikset

Lukijalta

Lukijalta: Urheiluseuratukien epätasa-arvo ihmetyttää

Etelä-Suomen Sanomat kirjoitti laajasti 9.6. urheiluseurojen saamista tuista tilavuokriin. Kaupungin maksama summa seuratoiminnan tilavuokrista ja vuosiavustuksista on muhkeat yli kuusi miljoonaa euroa vuosittain.

Seurat itse maksavat kaupungille yhteensä vajaan miljoonan tilavuokrina. Joidenkin seurojen ”oma maksuosuus" jää jopa reilusti alle kymmenen prosentin todellisista tilakustannuksista (esimerkiksi Lahden Ahkera 5,6 %, Lahden Kaleva 7,8%).

Jotkut liikuntayhteisöt taas maksavat tuntuvasti enemmän, kuten FC Lahti 61,7 prosenttia, Lahden Kortteliliiga 50,1 prosenttia, Lahti Basketball 25,6 prosenttia. Mihinkähän ajatteluun tai periaatteeseen tällainen tasapuolisuuden puute perustuu?

Myös ratsastuksen tilannetta Etelä-Suomen Sanomat uutisessaan selvittää. Takkulaan asti kaupungin tuki ei ole yltänyt eikä yllä, vaikka siellä ja muilla maneeseilla etenkin tytöt liikkuvat ja urheilevat viljalti. Syyt tuen puutteeseen lienevät siinä, että tuo liikunnan muoto on päättäjien mielestä liian elitistinen ja vielä tyttö- ja naisvaltainen, eikä sitä olla totuttu tukemaan.

Liikuntaelämän muutokset, tuoreet lajit ja niiden tukitarpeet eivät tukilistoilla näy.

Eipä tuossa lehden listauksessa urheiluseuroille maksetuista tilakustannustuista ja vuosiavustuksista myöskään lahtelaisia mailapeliseurojakaan. Edes suurimmat seurat, Lahden Verkkopalloseura ja Lahden Tenniskerho, hyvästä junioritoiminnastaan huolimatta eivät ole tilavuokratuen arvoisia.

Tennis oli kyllä elitistinen laji puoli vuosisataa sitten, mutta ei ole ollut sitä vuosikymmeniin. Kun tilanne on sellainen, että pääosa niin sanotusta talviharjoittelusta tapahtuu Kisapuistossa tai Janus Areenalla Lahden Tennis- ja squash-halli Oy:n omistamilla ja hallinnoimilla hyvillä kentillä, ei sitä tarvitse tukea.

Kummallista ajattelua on se, että kun kaupunki ei ole halunnut tai kyennyt tarjoamaan kunnallisia tiloja, ei noita lajeja ”tarvitse" tukea niiden yksityisesti rakentamissa ja hoitamissa tiloissakaan.

Seuratuissa kaikkinensa vallitsee pahasti pysähtyneisyys. Liikuntaelämän muutokset, tuoreet lajit ja niiden tukitarpeet eivät tukilistoilla näy.

Vanhat valtaseurat Lahdessa, Lahden Hiihtoseura, Ahkera, Kaleva, Mailaveikot, Laaki, Atomi, Uimaseura ja myös jalkapalloseurat saavat osakseen pienimmät tilavuokrien maksuosuudet sekä suurimmat vuosiavustukset.

Toki saavat, koska ainahan näin on ollut ja liikuntatoimi näin asiat valmistelee (ehkä?) ja seurojen ”valitsemat ja valtuuttamat” poliitikot luottamuselimissä niin päättävät.

Olisihan mielenkiintoista lukea tai kuulla vastuulautakunnan puheenjohtajan ja liikuntapomon perustelut valitsemalleen linjalle!

Pertti Vartiainen
LitM, liikunnanopettaja

Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Näppikset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi