Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset

Esalainen

Ikä on ongelma, jos niin halutaan

Selailin Twitteriä, kuten aamuisin usein teen. Pysähdyin aamunavauksessa ikäkeskustelun kohdalle, joka alkoi yksinkertaisella kysymyksellä: ”Minkä ikäisiä te ihmiset olette? Minä olen 50. Ei kai omaa ikää piilotella saati hävetä.”

Keskustelu aiheesta lähti vilkkaasti lentoon. Ihmiset kertoivat ikiään ja tuntemuksiaan. Joku 36-vuotias piti neljääkymmentä jonkinlaisena elämän rajapyykkinä. Joku ihmetteli yli kuusikymppisten virkeyttä ja iättömyyttä. Yksi kertoi täyttävänsä pian 44 ja tunnelman olevan hyvä, parempi kuin nuorena. Tämä pian 44-vuotias lanseerasi hauskan terminkin, nykymuorison.

56-vuotias nainen arveli seilaavansa 13:n ja 101 vuoden välillä ja joku 53-vuotias vertasi oloaan sääennustukseen: ikää on 53, mutta se tuntuu kuin 35. Yksi 61-vuotias kertoi elävänsä elämänsä parasta aikaa ja toinen ihmetteli, miksi ikä pitäisi valehdella alaspäin, kun tehokkaampaa olisi 45-vuotiaana kertoa olevansa kuusikymmentä ja saada siksi ihmettelyjä.

Joku huomautti, että aikuisuutta on se, ettei oma ikä enää ahdista eikä ikää tarvitse piilotella. Joku sanoi olevansa henkisesti 15, mutta muuten jotain muuta.

Iällä vitsailtiin paljon.
 

Ikä on mikä on. On hämmentävää, että se koetaan jollakin lailla ongelmaksi. Ulkonäköä, olemusta, tietoja ja taitoja kummastellaan kaikkiin suuntiin. Nuoret tohtorit ja johtajapoliitikot ovat uutisia yhtä lailla kuin yli 80-vuotias ylioppilas ja eläkeläisyrittäjä.

Vanhemmilta naisilta ei edes voisi kysyä ikää, kun kysymyksen arvellaan olevan jollakin lailla loukkaava.

– On vanhan maailman linnakkeeseen liittyvä asia, että naista ei saa asettaa siihen kiusalliseen tilanteeseen, että hän ehkä joutuu sanomaan korkean numeron, joka on hänelle suureksi häpeäksi, jyrähti 64-vuotias näyttelijä Riitta Havukainen Ylen haastattelussa lokakuussa. Havukaista haastateltiin, koska hän näyttelee 74-vuotiasta leskeä Helsingin Kaupunginteatterin näytelmässä Vihainen leski.

Vihainen leski elää joidenkin mielestä hurjasti, kun tanssii, naukkaa viiniä ja päättää itse omasta elämästään.
 

Maailma on muuttunut ja se, miten ikä koetaan, on muuttunut. Aika on kuitenkin vain yksi fysiikan perussuure, joka ei pysähdy vaan etenee koko ajan. Eletystä elämästä ei oikein millään suodattimella saa aikaa pyyhittyä pois.

Sanotaan, että viisikymmentä on uusi neljäkymmentä. Neljäkymmentä on uusi kolmekymmentä, kolmekymmentä kaksikymmentä ja kaksikymmentä – kymmenen? Ehkei kuitenkaan.

Ikään ja ikääntymiseen voisi suhtautua kuin 82-vuotias näyttelijä Seela Sella Iltalehden haastattelussa viime syyskuussa:

– Kahdeksankymppistä ei kato ihan nuori näyttelijä voi näytellä!
 

Iän ja ajan kumittamista yritetään kuitenkin ihan viimeiseen asti. Vanhemmat haluavat olla nuorempia ja notkeampia.

Nuorten toivottaisiin olevan vanhempia ja viisaampia – kokeneempia. Kaiken järjen mukaan toiveiden pitäisi kohdata jossakin vaiheessa elämää ja iän olla juuri sopiva kaikille ja kaikkeen.

Minä en pelkää kertoa omaa ikääni ääneen. 49 tuntuu ihan hyvältä.

Päivi Piirainen
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi