Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset
Mikael
Hoikkala
mikael.hoikkala@ess.fi

Esalainen

Vaaroja ei saa urheilusta kokonaan pois

Viime tiistaina suomalainen jääkiekkoyleisö joutui todistamaan kahta pelottavaa tapausta. Hallit hiljenivät niin Tampereella kuin Mikkelissä, kun Tapparan Tuukka Mäntylä ja Jukureiden Patrik Puistola makasivat taklatuksi tulleina minuutteja jäässä ennen kuin heidät vietiin paareilla kaukalosta ja suoraan sairaalaan.

Jääkiekkopiireissä on illan jälkeen käyty tarpeellista itsetutkiskelua. Mäntylää taklannut Pelicansin Taavi Vartiainenkin oli tapahtuneesta tuoreeltaan musertunut ja huolissaan.

Jälkikeskustelu ei tällä kertaa onneksi ole mennyt pelkäksi moraalipaatokseksi ja tekijöiden lynkkaamiseksi. Synkän tiistain tyrmäyksistä kumpikaan ei ollut vahingoittamisyritys, vaan epäonni ja taklattavien huono asento olivat keskeisiä tekijöitä.

Taklaaja on kuitenkin vastuussa taklauksestaan, ja pelikiellot olivat paikallaan. Kun tahattomasti syntyy näin pahaa jälkeä, on ihan aiheellisesti pohdittu sitäkin, pitäisikö taklaamista rajoittaa tai kieltää se kokonaan.
 

Olen huomannut, että mitä vanhemmaksi tulen, sitä enemmän pahaa minun tekee katsoa, kun jotakuta sattuu tuskallisesti.

Nyt koin tavallistakin kovempia puistatuksia, kun katsoin Puistolan, 18, tilanteen videolta ja näin hänen rojahtavan vertavuotavana jäähän ja jäävän tajuttomana niille sijoille makaamaan. Huojentavaa oli kuulla seuraavana päivänä, että Puistola on päässyt sairaalasta ja ”voi tilanteeseen nähden kohtuullisesti”. Myös Mäntylä kotiutui sairaalasta jo saman illan aikana.

Puistatuksista huolimatta vastaukseni yllä mainittuun pohdintaan on selvä: taklauksia ei voida rajoittaa eikä kieltää – tai ainakaan Suomi ei yksin voi tehdä sellaista päätöstä.

Jos nimittäin muissa maissa saa taklata ja kotimaassa ei, maaotteluissa ja ulkomailla pelatessaan suomalaiset olisivat rajussa leikissä huonosti valmistautuneina.

Patrik Puistola on varattu NHL:ään. Yhtään Puistolaa viime viikon loukkaantumisesta syyllistämättä: hän tietänee itsekin, ettei voisi Pohjois-Amerikassa pelata huolimattomasti ja katse alhaalla. Atlantin takana on vielä isommat vastustajat ja kovemmat vauhdit.
 

Jääkiekko on kovavauhtinen kontaktilaji. Sellaisissa urheilulajeissa voi sattua kipeästi.

Ei tarvitse olla edes kontaktilaji. Esimerkiksi alpphiihdossa, lumilautailussa, moottoriurheilussa ja maantiepyöräilyssä on vaara aina läsnä. Huippupyöräilijä Jaakko Hänniseltä murtui viime keväänä peukalo, rintalastaan tuli murtuma ja sydäntoimintakin koki iskun seurauksena häiriötä, kun kisaorganisaation moottoripyörä törmäsi häneen etappikilpailussa Ranskassa. Epäonnen ja yhden osapuolen varomattomuuden seurausta, kuten loukkaantumiset urheilussa yleensäkin ovat.
 

Ymmärrän hyvin vanhempia, jotka valitsevat lapselleen harrastukseksi mahdollisimman turvallisen lajin, jossa varsinkin päävammojen riski on pieni.

Niille, jotka jääkiekkoon tosissaan ryhtyvät, on syytä teroittaa lajin luonnetta ja kehottaa harjoittelemaan sen mukaisesti. Jääkiekkohuipulla on paljon pienikokoisiakin pelaajia, joita ei ole koskaan jyrätty matalaksi. Taklausten väistäminen ja vastaanottaminen kuuluvat lajitaitoihin.

Mikael Hoikkala
mikael.hoikkala@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi