Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset
Hanna
Myyrä
hanna.myyra@ess.fi

Esalainen

Kansalaisaloitteet kaipaavat ohjausta

Kansalaisaloitejärjestelmä on ollut Suomessa käytössä keväästä 2012. Aloitteita on tehty sen kautta tähän mennessä vajaat 1 100, ja niistä eduskuntaan saakka on päätynyt 35 kappaletta. Vain yksi aloite – aloite tasa-arvoisesta avioliittolaista – on tullut hyväksytyksi.

Kansalaisaloitejärjestelmä ei siten ole ollut aloitteiden tekijöiden kannalta kovin voitokas demokratian edistäjä, mutta silti se on tarpeellinen. Osin se, että aloitteet eivät etene ja jäävät vaille vaadittua 50 000 kannattajan rajaa, johtuu varmasti ohjauksen puutteesta.

Koska aloitteen laatijat eivät välttämättä itse tunne riittävästi aihepiiriä tai lakia, jonka haluavat muuttaa, aloite voi kaatua omiin heikkouksiinsa, jolloin sinänsä hyvät aikeet ja tarkoitusperät jäävät vaille vastakaikua.

Olisikin hyvä, jos aloitteen laatijat saisivat lakineuvontaa aloitetta tehdessään. Koska verkossa toimiva aloitejärjestelmä on sellainen, että kun aloitteen on lähettänyt, sitä ei voi enää muuttaa, tarvittaisiin apua siinä vaiheessa, kun aloitetta vielä luonnostellaan.

Aloitteiden laadinnan tukeminen ehkäisi myös aloitteiden päällekkäisyyttä. Näyttää nimittäin siltä, että aloitteiden tekijät eivät aina katso, onko aiheesta jo tehty aloite.

Esimerkiksi aktiivimallin purkamisesta tehtiin useita aloitteita. Kilpailevat aloitteet syövät turhaan toisiltaan kannatusta. Ohjaus ja koordinaatio olisi siinä paikallaan.

Apua tarvittaisiin myös aloitteiden nimeämisessä, jotta nimi kertoisi riittävän tarkasti, mistä aloitteessa on kyse. Esimerkiksi ehdotuksia vaalilain muuttamiseksi on ainakin 13, mutta otsikon perusteella ei voi päätellä, mitä kohtaa pitäisi muuttaa. Silmiin osui ainakin ehdotus äänestysikärajan laskusta ja äänestäjän oikeudesta muuttaa mieltä kesken vaalikauden.

Ehkä ihmissilmät myös havaitsisivat aloitteet, jotka on tehty puhtaasti trollausmielessä tai suutuspäissään. Meillä on riittävästi muita kanavia turhautumien purkamiseen.

Yksi tuoreista, eduskuntaan lähetetyistä kansalaisaloitteista koskee tiettyjen ilotulitteiden käytön rajoittamista. Lakimuutoksen läpimenoon on vaikeaa uskoa, mutta aloitteen vahvuutena on todella perusteellinen selvitys lakipykälistä ja muiden maiden säädöksistä sekä ilotulitteiden aiheuttamista haitoista ja kustannuksista niin ihmisille kuin eläimille. Aloite keräsi lähes 65 500 nimeä.

Eniten kannatusta on tähän saakka kerännyt kansalaisaloite tasa-arvoisesta avioliittolaista. Sen allekirjoitti lähes 167 000 kansalaista. Tasa-arvoisen avioliittolain kumoaminen tuoreeltaan keräsi reilut 106 000 nimeä.

Osa kansalaisaloitteista kerää vain kourallisen kannattajia. Esimerkiksi ”pelastushelikopterin sijoituspaikaksi sittenkin Lappeenranta!” on kerännyt vain kahdeksan nimeä. Asia ei kenties herätä suuria intohimoja pitkin valtakuntaa.

Suomen muutos kuningaskunnaksi on kerännyt 11 ja huomioliivien pakollisuus koulujen ja kotien välillä 4 kannattajaa.

Vasta tehtyjä kansalaisaloitteita ovat muun muassa kevytautolain kumoaminen ja työehtoshoppailun kieltäminen lailla. Ensi toukokuussa nähdään, pääsevätkö ne jatkoon.

Lue myös: Päivähoitokeskustelu kuumentaa tunteita Lahdessa - vanhemmat keräsivät adressia Kerinkallion päiväkodin säilyttämisen puolesta
Hanna Myyrä
hanna.myyra@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi