Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset

Niin maailma muuttuu, Petteri ja moni muu

Heti se alkoi. Tytöttely nimittäin.

Kun hallituskriisin ensimainingeista oli selvitty, kääntyi puhe asioista ulkonaisiin seikkoihin. Puhuttiin Spice Girls -hallituksesta ja Kurvi-Katrista.

Sometrolleja aina riittää, mutta nuorten naisten vähättelyyn sortui myös vakavammin otettavaa porukkaa puoluejohdosta ja yliopistomaailmasta.
 

Politiikka on isossa muutoksessa, mutta sitä kaikki eivät ymmärrä tai eivät halua ymmärtää.

Menossa on todellinen sukupolvenvaihdos, joka saattaa muuttaa tapaa katsoa maailmaa ja politiikkaa enemmän kuin olemme tulleet ajatelleeksikaan.

Moni haluaa nähdä nykymenossa sukupuolisotaa, mutta enemmänkin kyse on kahden erilaisen maailman kohtaamisesta.

Tämä näkyi harvinaisen hyvin tiistai-illan A-studiossa, jossa kokoomuksen Petteri Orpo sortui turhaan ylimielisyyteen pyrkiessään selittämään demarien Sanna Marinille ja keskustan Katri Kulmunille asioita, jotka nämä kaiken todennäköisyyden valossa tietävät aivan yhtä hyvin kuin kokoomuksen puheenjohtajakin.
 

Keskustassa ei välttämättä mietitty loppuun saakka, miten ison palveluksen puolue teki kumppanille vetäessään maton pääministeri Antti Rinteen alta.

Tuli pääministeriksi sitten Sanna Marin tai Antti Lindtman, saavat demarit pyytämättä ja yllättäen nuorekkaan kasvojenkohotuksen.

Näiltä Y-sukupolven edustajilta ei ole odotettavissa viestinnällisiä kömmähdyksiä muiden iloksi ja myötähäpeäksi.
 

Hallituksen ykkösministerikaartista onkin tulossa harvinaisen mielenkiintoinen. Mikäli Sanna Marinista tulee pääministeri, hän olisi tässä tehtävässä Suomen historian nuorin. Marin täytti juuri 34 vuotta, kun toistaiseksi nuorin pääministeri on ollut 36-vuotiaa­na tehtävään valittu Esko Aho.

Keskustan Katri Kulmuni, 32, ottanee tässä vaiheessa hoitoonsa valtiovarainministerin salkun. Samaan kolmikymppisten ikäluokkaan hallituksessa kuuluvat vihreiden puheenjohtaja, sisäministeri Maria Ohisalo, 34, ja vasemmistoliiton puheenjohtaja, opetusministeri Li Andersson, 32.

Oivaa ainesta setämiesten vitsailulle spaissarihallituksesta.

Eikö nuoria ja naisia sitten saa haastaa ja kyseenalaistaa? Tietysti saa ja pitää. Mutta haastetaan ­asioista, ei ulkoisista seikoista.
 

Työelämässä Y-sukupolveksi kutsuttu joukko on jo pitkään ennättänyt herättää sekä ihastusta että inhotusta.

Harmittaahan se meitä tätinaisia ja setämiehiä, kun vanhat lainalaisuudet eivät enää päde. Mokomat saattavat kyseenalaistaa totutut hierarkiat, eikä pomoportaan auktoriteettiasemalla ole enää niin suurta merkitystä.

Konflikteja syntyy. Mutta on muutoksessa paljon hyvääkin ja uudet ajatukset luovat uutta kulttuuria.

Toivotaan, että tulevat pääministerit ja puoluejohtajat saavat aikaan muutosta myös politiikan kulisseissa. Ainakin kansalaisten toiveissa tuntuisi olevan vähemmän likaista pelaamista ja enemmän yhteistyötä.

Jos 1980-luvulla syntyneen Y-sukupolven ajatukset alkavat kiinnostaa, kannattaa kuunnella vaikka Ylen Radio Y:tä. On siellä ihan fiksuakin porukkaa.

Tarja Koljonen
tarja.koljonen@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi