Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset
Matti
Eve
@EveMatti matti.eve@radiovoima.fi

Esalainen

Hankkijalippikset ovat aina muodissa

Tässä kaupungissa ihmisten mieliä näyttäisi kaivertavan yleinen turvattomuuden tunne. Ei tämän pitäisi Suomen kaltaisessa hyvinvointiyhteiskunnassa olla ongelma, mutta niin se vain tuntuu olevan.

Katukuvassa pyörivät narkomaanit, pikkurikolliset ja muut hörhöt, jotka omilla toiminnoillaan eivät ainakaan lisää turvallisuuden tunnetta. Poliitikkoja ja virkamiehiä on pyydetty tekemään asialle jotakin. Lähtökohtaisesti heidän vastauksensa on, että poliisi vastaa yleisestä järjestyksestä. Poliisilta ei myöskään apuja saada, sillä heidän resurssinsa eivät riitä katujen mittavaan siivoukseen.

Mikä avuksi? Vanhan ajan talonmiehet ja naiset. Hankkijalippiksiin sonnustautuneet ”ranet ja irmelit” lähtivät kuin lumi liiterin katolta, kun konsultit oivalsivat talkkareiden olevan asukkaille vain harmillinen menoerä. Hankkijalippikset joutivat roskiin, ja korvaajaksi palkattiin moniosaava isännöitsijä ja huoltoyhtiö.

Pitäisikö talkkareiden tehdä paluu? Kyllä. He olivat juuri niitä ihmisiä taloyhtiöissä, jotka pitivät huolen, että yhteistä omaisuutta ei tärvelty. He pitivät kiinteistöstä hyvää huolta 24/7. Siinä sivussa he toimivat myös putkimiehinä, parisuhdeterapeutteina, poliiseina ja varavanhempina. Nyt heitä todellakin tarvittaisiin.

Vielä on onneksi taloyhtiöitä, joissa näitä raneja ja irmeleitä on. Niiden talojen seiniä eivät korista spraymaalilla sotketut kirkkoveneet. Ei ole talon häkkikellarien kanaverkot tuhannen toosan riekaleina, eivätkä fillarit katoa pyöräkellareista. Kyseisten talojen asunnotkin ovat monien mielestä hyviä osto- ja asuinkohteita.

Miksi talkkareita ei enää ole? Heistä luovuttiin halvemman vuokran tai yhtiövastikkeen toivossa. Huoltoyhtiöt tekevät kyllä hyvää työtä ja taloyhtiöt tarvitsevat jatkossakin näiden yhtiöiden palveluja.

Ei taloyhtiön kannata investoida traktoreihin ja muihinkaan kalliisiin koneisiin. Ne palvelut kannattaa ostaa ulkopuolisilta huoltoyhtiöiltä.

Talossa asuva talkkari takaa myös sen, että yleisavain on naapurissa eikä tarvitse avaimen kadottaneen asukkaan odotella päivystävää huoltomiestä toiselta puolelta kaupunkia.

Lahden seudulla väestö vanhenee ja sinkkutalouksien määrä on noussut jo yli 50 prosentin. Kuka on niiden apuna, jos kotona jotakin sattuu? Omaiset tai sukulaiset saattavat jo kasvaa koiranputkea, joten sieltäkään ei apuja saa.

Soitto vain naapuriin, niin Rane nousee sohvalta, survaisee hankkijalippiksen päähänsä ja rientää apuun. Onko se säästö vai kulu, jos asukkaille tarjotaan huoltotöiden kylkeen turvaa ja huolenpitoa?

Taloyhtiöissä kannattaisi tehdä perinpohjainen toimenkuvaselvitys siitä, kuka tekee ja mitä. Sitten vain työnjakoon ja jokaiselle toimijalle oma ruutu. Niihin ruutuihin mahtuvat taloudellisesti myös talkkarit. Sitten vain päätöksiä niiden arvojen perusteella, joita asukkaat arvostavat

Tänään vietämme juhlallista itsenäisyyspäivää. Turvallisuus on yksi hienoimmista arvoista, joista saamme itsenäisessä Suomessa nauttia. Myös arjessa tarvitsemme turvallisuutta eikä sen lisääminen vaadi valtioiden välisiä sopimuksia vaan yhteistä tahtoa ja lähimmäisen rakkautta. Hyvää itsenäisyyspäivää!

Matti Eve
matti.eve@radiovoima.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi