Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset
Millamari
Uotila
millamari.uotila@ess.fi

Esalainen

Ilouutinen, jota kuluttaja ei uskonut kuulevansa

Joskus käy näinkin päin: uutiset ovat niin hyviä, ettei ole uskoa korviaan. Myönnän, että olin jo vaipunut syvälle kyynisyyteen ja pessimistisyyteen ja hyväksynyt sen tosiasian, että uusia tavaroita ei tehdä kestämään.

Siksi uutinen kodinkonevalmistajille asetettavista uusista vaatimuksista tuntui suorastaan yllättävältä. Laitteiden pitää tulevaisuudessa kestää nykyistä pidempään ja niiden korjaamista varten pitää olla saatavilla varaosia. Lisäksi tuotteiden tulee olla kierrätettäviä.

Tässä vaiheessa Euroopan komission tiukennukset koskevat kymmentä laitetta, muun muassa astian- ja pyykinpesukoneita, jääkaappeja ja televisioita.

Kyse on komission niin sanotuista ekosuunnitteluvaatimuksista. Taustalla on isompi pyrkimys ohjata Eurooppaa kohti kiertotaloutta ja pienempää hiilijalanjälkeä.

Asiasta on toki puhuttu jo vuosien ajan, mutta nyt työ on tuottamassa ainakin jonkinlaista tulosta. Vaatimukset tulevat voimaan keväällä 2021.

Vaikka uutinen on hyvä, se voisi toki olla vieläkin parempi. Kuluttajan kannalta kiinnostavinta on, kuinka pitkä pidempi elinkaari on? Komission mukaan varaosia, kuten akkuja, pitää olla saatavilla laiteryhmästä riippuen vähintään 7–10 vuoden ajan ostopäivämäärästä. Ei siis voi olla enää niin, että laite kestää pari vuotta, ja sen jälkeen se on silkkaa jätettä.

Nykyisellään iso kodinkone on voinut hurista käytössä vain neljä, viisi vuotta. Jos käyttöikä jää tämän alle, kuluttajariitalautakunta voi suositella myyjää ainakin osallistumaan korjauskustannuksiin, Aamulehden uutisessa kerrotaan (6.10.2019).

Saman uutisen mukaan yksi kodinkonemaahantuoja on jo itse linjannut, että pyykinpesukoneen pitää kestää kahdeksan vuotta.

Kahdeksan vuotta on parannus nykytilanteeseen, mutta ei sekään vielä hurjasti ole. Entisaikaan tuskin on paluuta. Lapsuudenkodissani pyykinpesukone kesti 30 vuotta. Mikroaaltouuni ja videonauhuri olivat olleet käytössä 20 vuotta, kun ne vaihdettiin nykyaikaisempiin – ei hajoamisen takia, vaan uusien ominaisuuksien toivossa. Videonauhurista olivat nappuloiden kannet alkaneet putoilla, mikä tosin ei estänyt käyttöä. Sormi vain piti tunkea syvemmälle masiinaan. Langallinen kaukosäädin oli hajonnut jo aiemmin. Se unohtui yöksi olohuoneen lämpöpatterin päälle ja suli.

Kodinkoneet olivat pitkäikäisiä kumppaneita, mutta oli niistä maksettukin. Oli suuri pettymys, jos koneeseen sijoitetulla summalla sai vain kymmenen vuoden elinkaaren.

Varaosien saatavuus on hyvä parannus, mutta se ei vielä riitä. Vaikka laite olisikin mahdollista korjata, onko se sen arvoista. Jos korjaus maksaa enemmän kuin uusi laite, houkutus kävellä kaupanhyllylle on suuri.

Varaosien saatavuudesta onkin enemmän iloa, jos on itse kätevä käsistään. Tosin kaikkea tuskin pystyy korjaamaan jatkossakaan pelkällä perusnäppäryydellä.

Hyvä asia on, että uusien vaatimusten seurauksena kaikkein halvimpien Kiina-vehkeiden valikoima todennäköisesti kaventuu. Laatu maksaa, ja siihen kuluttajien pitää edelleen olla valmiita.

Millamari Uotila
millamari.uotila@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi