Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset
Jukka
Airo
jukka.airo@ess.fi

Esalainen

Kuusysi jäi piikiksi Super-Hessun lihaan

Osuipa kirjastosta luettavaksi kotimaisen sarjajalkapallon kaikkien aikojen maalintekijän Heikki Suhosen (s. 1951) tuore elämäkerta: Super-Hessu, maalikuningas.

Turkulaisen Matias Strozykin kirjottaman opuksen nimeä ei ole pilattu vaatimattomuudella. Sama pätee Suhoseen. Hänet tunnettiin voitontahtoisena persoonana, joka ei tarpeen tullen säästellyt sanojaan sen paremmin tuomareita, yleisöä, vastustajia kuin omia joukkuetovereitaan kohtaan.

Suhosella oli myös varaa aukoa päätään. Hän teki vuosina 1969–1986 SM-sarjassa 206 maalia. Saavutus jäänee lyömättömäksi nyt, kun kaikki kynnelle kykenevät jalkapalloilijamme pelaavat suurimman osan urastaan ulkomailla.

Paljasjalkainen turkulainen edusti koko pitkän uransa TPS:ää lukuun ottamatta yhtä vuotta pääkaupungissa HJK:n riveissä. Sekin kausi tuotti Suomen mestaruuden, joita Suhonen voitti Aurajoen rantamilla kolme.

Kirjassaan Suhonen väittää, että hänellä olisi palkintokaapissaan kultamitaleja tuplasti enemmän ilman erästä lahtelaista jouk­kuetta. Tepsillä oli 1980-luvulla ehkä seuran kaikkien aikojen lahjakkain yhdistelmä, jonka olisi pitänyt purjehtia mestaruudesta toiseen. Kertaakaan se ei kuitenkaan pokaalia pokannut, koska Keijo Voutilaisen Kuusysi ehti aina edelle.

Hapan maku yhä suussaan Suhonen muistelee syksyä 1984, jolloin TPS ja Kuusysi pelasivat mestaruudesta kaksiosaisen loppuottelun. Ensimmäisessä osassa Lahdessa TPS painosti vimmatusti, mutta Kyykän maalissa Ismo Korhonen oli kuin muuri ja tolpat huolehtivat lopusta. Ja kun Kyykkä iski neljästä paikastaan yhtä monta maalia, mestaruus oli ratkaistu ja toinen ottelu Turussa (4–4) pelkkä muodollisuus. ”Silloin tähdet määräsivät, että Kuusysi oli mestari”, Suhonen uskoo.

Yksin astrologian piikkiin Suhonen ei Kuusysin mestaruuksia sentään laske. Hän kehuu tuolloista Lahden ylpeyttä kovaksi ja hyvähenkiseksi joukkueeksi, jonka kantavana voimana oli kuulemma pelaajien viha valmentajaansa kohtaan.

Lahdessa asiasta vallitsee toinen käsitys. Kuusysin kultaisen sukupolven edustajat ovat kiittäneet viisi vuotta sitten edesmennyttä Voutilaista taitavaksi psykologiksi, joka onnistui vahvistamaan nuoren joukkueen itseluottamuksen rajattomaksi. Se oli menestyksen salaisuus.

Ikään kuin ei olisi pelaajana saanut Kuusysistä kyllikseen, Suhonen sai lahtelaiset piikiksi lihassaan myös lyhyeksi jääneellä valmentajan urallaan.

Kaudella 1991 hänen onnistui piiskata TPS pitkään voittoputkeen, jonka päässä odotti mestaruuden ratkaissut viimeinen ottelu. Ikävä kyllä vastassa oli taas vanha vainooja Kuusysi, joka tällä kertaa Antti Muurisen johdolla löi TPS:n 1–0. Voittomaalin teki Hiihtostadionilla 7 000 katsojan edessä Ismo Lius, pääsarjan kolmanneksi kovin maalintekijä 189 osumallaan.

Lius olisi saattanut rikkoa Suhosen ennätyksen, ellei hän olisi virunut parhaina vuosinaan yhden kauden Ruotsissa Örgryten vaihtopenkillä sen sijaan, että olisi tehtaillut sinäkin kesänä maaleja kotimaan kentillä. Mutta se on jo toinen juttu.

Lue myös: Huuhka jää pois FC Lahden valmennuksesta
Jukka Airo
jukka.airo@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi