Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset
Vili
Uuskallio
@ViliUuskallio vili.uuskallio@ess.fi

Esalainen

Syksyllä nähtiin entistä hillitympi Kalle Aaltonen

”Nysvätään tässä ja tapellaan siitä, että voittaako vasen vai oikea tänään. Häviätte muuten 2021 molemmat.”

Näihin sanoihin päättyi budjettikäsittelyn yleiskeskustelu maanantaina pidetyssä Lahden kaupunginvaltuuston kokouksessa. Puhujana oli Pro Lahti -ryhmän Kalle Aaltonen, jonka ryhmäpuheenvuoron pituudesta syntyi kokouksen puhuttavin episodi.

Valtuuston kokoomuslainen puheenjohtaja Hannu Rahkonen rajasi (valtuustoryhmien ohjeistamana) Pro Lahden varsinaisten ryhmäpuheenvuorojen ulkopuolelle aamupäivän keskusteluosuudessa. Aaltonen oli siinä käsityksessä, että hänen johtamansa järjestäytymätön ryhmä saisi edellisvuosien tavoin käyttää puheenvuoroonsa 15 minuuttia kuten muutkin valtuustoryhmät. Nyt hänen puheenvuoronsa tulkittiinkin osaksi yleiskeskustelua, jossa puheenvuorojen enimmäispituus on viisi minuuttia.

Aaltosen puheenvuoron typistäminen oli ryhmiltä ja puheenjohtajalta tarpeeton sekä valtuustotyön hengen vastainen provokaatio. Keskeytetyksi tullut Aaltonen hermostui ja syytti Rahkosta valehtelusta. Tapaus oli omiaan viemään huomiota pois valtuustossa käydyltä asiakeskustelulta.

Lue myös: Draamaa Lahden valtuuston budjettikokouksessa: Kalle Aaltonen syytti puheenjohtaja Hannu Rahkosta valehtelusta ja sananvapauden rajoittamisesta
 

Aaltosen kuohahdus tuskin oli kenellekään varsinainen yllätys. Hän on puhunut ahkerasti Lahden huumetilanteesta, turhina pitämistään hankkeista, tilakeskuksen tekemisistä ja luottamushenkilövalinnoista äänenpainoilla, jotka monesti ovat voimistuneet puheenvuoron loppua kohden.

Ennen maanantaina nähtyä tunteenpurkausta, syksyn ­aiemmissa kokouksissa nähtiin kuitenkin entistä rauhallisempi Aaltonen. Esimerkiksi valtuuston lokakuun kokouksessa hän toi asiansa esiin kiihtymättä lainkaan.

Uudenlainen tyyli voi selittyä sillä, että toisen kauden valtuutettuna Aaltonen alkaa olla jo rutinoitunut puhuja. Kenties hän on havainnut, että hillitty tyyli vetoaa kuulijoihin paremmin kuin mesoaminen. Tai sitten Aaltonen on muuttanut esiintymistään kuunneltuaan muiden neuvoja. Niitä on saattanut tulla kaupungin johdon suunnasta tai valtuustokollegoilta.

Oma veikkaukseni on, että Aaltonen valmistautuu jo tuleviin kuntavaaleihin. Esiintymällä maltillisesti hän parantaa mahdollisuuksiaan saada ehdokkaita Pro Lahden riveihin. Seuraaviin vaaleihin niitä voi löytyä esimerkiksi salin oikealta laidalta.

Jos ja kun Pro Lahti haluaa kasvattaa paikkamääräänsä nykyisestä (2), sen on omaksuttava valtuustotyön keskeiset pelisäännöt. Niihin kuuluvat esimerkiksi luottamuspaikkajaon periaatteet, osallistuminen ryhmien välisiin neuvotteluihin sekä valtuutetun arvolle sopiva käytös.

Todennäköisesti Pro Lahdenkin ajamat asiat edistyisivät paremmin, jos ryhmä pyrkisi rakentavaan yhteistyöhön vastakkainasetteluiden ja konfliktien sijaan. Jännite voi olla Aaltoselle polttoaine, mutta pitkän päälle se käy raskaaksi eikä johda mihinkään.

Edellisissä kuntavaaleissa puolueiden ulkopuoliset ryhmät nousivat suurimmiksi Kärkölässä ja Asikkalassa. Suurissa kaupungeissa valta on tukevasti puolueiden käsissä. Pro Lahdella on pitkä tie vallan kahvaan.

Vili Uuskallio
vili.uuskallio@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi