Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset
Milja
Kungas
@MiljaKungas milja.kungas@ess.fi

Esalainen

Muutos voi pelottaa – oli se valinta tai ei

Viime aikoina olen kohdannut niin työssäni kuin yksityiselämässäni paljon ihmisiä, joita yhdistää yksi asia: elämänmuutos.

Monella on kerrottavanaan tarina, jossa on tapahtunut iso käänne. Joskus muutos on ollut hyvä, joskus murheellinen. Yhdelle se on ollut tietoinen valinta, toiselle sattumankauppaa tai olosuhteiden sanelema.

Joillakin tapaamillani ihmisillä muutosta on edeltänyt surullinen tapahtuma.

Kohtalo on puuttunut peliin julmalla tavalla. He ovat menettäneet läheisensä äkillisesti. Tällöin elämältä on pudonnut hetkeksi pohja. Ihmiset kertovat menetykseen liittyvästä epätoivosta, synkistä ajatuksista, lannistavasta surusta ja väsymyksestä. Oli pelkkää pimeää. Jaksoi vain itkeä ja nukkua.

Murheellisiin tarinoihin liittyy kuitenkin usein myös niitä kuuluisia muusikko Tuure Kilpeläisen sanoittamia valonpisaroita. Pikkuhiljaa murheen musertamat ihmiset alkoivat löytää erilaisia selviytymiskeinoja, joiden avulla he saavat taas kiinni elämästä. Pimeästä pääsee valoon ja alhaalta ylös. Lauseet alkavat sisältää toivoa.

Toisten elämä muuttuu valintojen kautta. Eräs kohtaamani ihminen myi menestyneen yrityksensä ja muutti ulkomaille etelän lämpöön. Ajatuksena hänellä oli irrottautua oravanpyörästä, vähentää stressiä ja sitä kautta pidentää ja parantaa omaa elämäänsä. Hän vaikutti aidon onnelliselta.

Toinen henkilö puolestaan oli jättänyt työpaikkansa ja ryhtynyt yrittäjäksi, jotta pääsisi toteuttamaan rakastamaansa alaa halua­mallaan tavalla. Hänkin sanoi iloitsevansa uuden elämänsä jokaisesta päivästä.

Eräs huonosta ihmissuhteesta lähtenyt on vihdoin päässyt omille jaloilleen ja alkanut löytää ­itseään vähitellen uudelleen. Toinen vuosia kamppailua itsensä kanssa käynyt puolestaan jätti alkoholin ja näkee nyt taas ympärilleen. He kumpikin olivat kokeneet sen, miten omaan elämäänsä voi kadota.

On tietysti eri asia kohdata muutos, jonka on valmistellut itse kuin muutos, joka tulee eteen yllättäen, itsestä riippumatta. Silti kummankin edessä ihmistä voi pelottaa. Olemme tapoihimme tottuneita. Muutos voi tuntua yhtä suurelta kummitukselta kuin se möykky jota ihminen sisällään kantaa muutosta kaivatessaan.

Monesti puhuminen on paras keino selviytyä. Ratkaisu on omissa käsissä, mutta puhut sitten puolisolle, ystävälle tai psykologille, se avaa uusia näkökulmia pohtimaasi asiaan.

Netistä löytyy paljon ohjeita, miten sopeutua elämänmuutokseen. Esimerkiksi Suomen Mielenterveysseuran nettisivuilla kerrotaan, että itse valittuun elämänmuutokseen sopeutumista helpottavat valmistautuminen, joustavuus, hyväksyminen ja realistiset tavoitteet.

Mistä sitten tietää, että muutos olisi tarpeen? Siitä kielivät niin keho kuin mieli. Muutosta kaipaava ihminen on tyytymätön, kenties sairastelee, pohtii elämänarvojaan. Hän alkaa innostua yhä enemmän jostakin uudesta, itselleen tuntemattomasta asiasta.

Ihminen sortuu tavattoman helposti sitku-elämään. Siinä välissä voi jäädä elämä elämättä. Rohkeat kurottavat tuntematonta kohti.

Milja Kungas
milja.kungas@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi