Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset
Ilkka
Kuosmanen
ilkka.kuosmanen@ess.fi

Esalainen

Kiinalaisen nettihuijarin omatunto heräsi viiveellä

Syyskuun lopulla notkuin tapani mukaan netin Instagram-kuvapalvelussa. Alkusyksyn kohtalaiset kelit olivat innoittaneet tekemään vielä pitkiä pyörälenkkejä.

Olin siis valmiiksi otollisella tuulella, kun kuvavirrasta osui silmiini tarjous polkupyörän matkamittarista. Kyseessä ei kuitenkaan ollut pelkkä mittari vaan jotakin paljon enemmän, oikeastaan pyöräilytietokone. Puhelimeni kanssa keskusteleva näppärästi muotoiltu laite mittaisi matkaa ja nopeutta sekä toimisi navigaattorina, varashälyttimenä ja ajovalona. Siinä olisi vilkkuvia neon-valoja ja sormenjälkitunnistus! Ja hintaa vaivaiset neljäkymppiä!

Tämä oli saatava, nopeasti, koska tarjous (alennusta 56 prosenttia) koski vain 550:tä ensimmäistä tilaajaa.

Pidin kuitenkin pääni kylmänä ja tein muutaman nettihaun. Löysin kehuvia vertaisarviointeja, en tosin koskien juuri tätä mittaria vaan sen aiempaa kehitysversiota. Kyllähän kakkosversion on oltava vielä parempi!

Kuin huumattuna huomasin klikkailevani itseni amerikkalaisen nettikaupan tilaussivuille. Tiedostin, että tilaukseeni tulisi päälle tullimaksu, mutta se piti nyt vain kärsiä. Muutamassa minuutissa sainkin jo vahvistusviestin sähköpostiini. Siinä sanottiin mittarini olevan lähtemäisillään. Hyvällä tuurilla ehtisin sen kanssa lenkille vielä tänä syksynä!

Seuraavana päivänä tarjous alkoi tuntua liian hyvältä ollakseen totta. Käsitys vahvistui entisestään, kun yritin klikata itseäni saamastani tilausvahvistuksesta nettikaupan sivuille: ”That page can’t be found.” Vähän lisää googlettelua kaupan nimellä, ja tajusin tulleeni uunotetuksi oikein kunnolla.

Twitterissä kyseisen pyöräilytietokoneen amerikkalaisvalmistaja arveli päheän kakkosversion valmistuvan ensi kevääksi. Samalla varoiteltiin, että jotkut huijarikaupat olivat jo myyneet mittaria, jota ei siis ole vielä olemassakaan.

Tuli kiire verkkopankkiin. Muutin luottokorttiasetuksiani niin, että korttia voisi käyttää vain Suomessa. Ystävällinen asiakaspalvelija tosin muistutti, että nettimaksuja se ei torppaisi. Voisin tehdä reklamaation luottokorttiyhtiölle menettämästäni summasta, mutta ensin pitäisi yrittää olla nettikauppaan yhteyk­sissä, jotta voidaan varmistua, että kyseessä tosiaan on huijaus.

Muutaman viikon muistin tarkkailla luottokorttini tapahtumia. Koska sinne ei ilmestynyt mitään epäilyttävää, unohdin koko jutun.

Puolitoista kuukautta myöhemmin sain oudon paketin, en kuitenkaan Amerikasta vaan Kiinasta. Sen sisältä paljastui Shenba-merkkinen pyöräilytietokone, joka ei toimisi bluetoothilla vaan piuhalla ja eturenkaaseen kiinnitettävällä anturilla. Olivatko huijarit tulleet tunnontuskiin ja päättäneet lähettää edes jotakin?

Sain vihdoin aikaiseksi lähettää viestin olemattoman nettikaupan ”asiakaspalveluun”. Sieltä ei tietenkään koskaan vastattu mitään. Jotenkin koko kuvio rupesi jo huvittamaan. Näin silmissäni kiinalaisten nettihuijarien eettisen neuvoston kokouksen, jossa päätettiin hyvitellä teknisiin härpäkkeisiin ihastuneita länsimaisia typeryksiä ankealla kiinalaisella tusinamittarilla.

Kyseinen Iridesce-nettikauppa on muuten yhä olemassa, vaikka olen ilmiantanut useita sen mainoksia. Älkää langetko loveen.

Ilkka Kuosmanen
ilkka.kuosmanen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi