Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset
Markus
Pirttijoki
markus.pirttijoki@ess.fi

Esalainen

Marlboro-mies pudotettiin hevosensa selästä

Kohtaus yleisellä uimarannalla pari vuotta sitten. Puolenkymmentä nuorta teinipoikaa astelee rantaan, ja yksi heistä polttaa tupakkaa. Tämä sätkähuuli selittää kovaan ääneen kavereilleen, miten hän kuitenkin liikkuu ja kuntoilee.

Ei kai siitä nyt niin kauhean kauan ole, kun homma olisi mennyt täsmälleen toisinpäin: käytöstään olisi pitänyt selittää sen, joka ei polta.

Tupakoinnin väheneminen on yleiseurooppalainen ilmiö ja liittyy laajempaan trendiin. Nuoriso ei käytä päihdeaineita samalla tavalla kuin aiemmat sukupolvet. Enää tupakoimattoman ei tarvitse selittää tupakoimattomuuttaan eikä alkoholittoman alkoholittomuuttaan.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan päivittäin tupakoivien nuorten osuus ikäluokassaan on enemmän kuin puolittunut 25 vuoden aikana. Vuonna 1995 päivittäin tupakoivia yhdeksäsluokkalaisia oli 20 prosenttia. Tänä päivänä vastaava osuus on noin kahdeksan prosenttia. Myös alkoholin käyttö on tutkimuksen mukaan vähentynyt selvästi.

Tutkimukseen osallistuneet nuoret olivat 15–16-vuotiaita. Lain mukaan heidän ei pitäisi voida tehdä kumpaakaan: ei polttaa eikä juoda alkoholia. Molempien ikäraja on Suomessa 18 vuotta. Alkoholilainsäädäntöä ei juurikaan ole muutettu, mutta tupakointiin on tullut roimasti kiristyksiä.

Vuonna 1995 tupakkatuotteiden ostamisen ikäraja nostettiin 16 vuodesta 18 vuoteen.

Tupakointia julkisissa tiloissa ja työpaikoilla on rajoitettu, tai se on kokonaan kielletty. 1980-luvulla monet polttivat vielä kodeissa. Nykyään sellaista ei näe missään. Tuorein kiristys on tupakkatuotteiden piilottaminen kaupoissa, kioskeissa ja huoltoasemilla verhon tai oven taakse. Poissa silmistä, poissa mielestä.

Verotuksella tupakan hintaa on nostettu moninkertaiseksi vuoden 1995 jälkeen. Valtiovarainministeri Mika Lintilä ehätti jo harmitella tupakoinnin vähenemistä, koska se nakertaa myös valtion verotuloja. Kommentti täytyy tulkita keskipohjalaiseksi komiikaksi, sillä haittaveroilla on ohjaava, ei valtiontaloutta elvyttävä vaikutus.

Rohkenen uskoa, että määrätietoinen tupakoitsijan arjen kurjistaminen on vähentänyt tupakointia. Marlboro-mies on pudotettu hevosensa selästä. Sosiaalinen paine voi johtaa siihen, että se viimeinenkin sauhutteleva teininuori uimarannalla tumppaa savukkeensa eikä enää sytytä seuraavaa.

Tätä syy-yhteyttä olen pohtinut miettiessäni kannabiksen kriminalisoinnin poistamista. Järkevältä kuulostavia perusteluja kun kuulee sekä kannattajien että vastustajien leiristä. Jos säädösten kiristäminen vähentää tekemistä, niin käykö päinvastoin, jos säädöksiä löysätään: lisääntyykö kannabiksen käyttö jos se ei ole laitonta? Yleistyisikö tupakointi uudestaan, jos sen alaikärajaa ja hintaa pudotettaisiin ja se sallittaisiin jälleen ravintoloissa?

En tiedä. Mutta sen tiedän, että Saksassa 15–16-vuotiaiden alkoholinkulutus on selvästi yleisempää kuin Euroopassa keskimäärin. Saksasssa mietoja juomia saa ostaa 16-vuotiaana ja alkoholia nauttia vanhempien seurassa jo 14-vuotiaana.

Kai tällainen helppous johonkin vaikuttaa.

Markus Pirttijoki
markus.pirttijoki@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi