Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset
Matti
Eve
@EveMatti matti.eve@radiovoima.fi

Esalainen

Suomalainen mies on tyhmä

Olen monesti kuullut eri yhteyksissä otsikon kaltaisen väittämän. En usko tai uskalla kuitenkaan yleistää, että kaikki suomalaiset miehet kuuluisivat tuohon tyhmien miesten ”valiojoukkoon”.

Itseni kyllä löydän tuosta otsikosta.

Me suomalaiset miehet olemme periaatteen miehiä. Me teemme sen minkä lupaamme, emmekä valita pienistä asioista. Kuvittelemme myös, että olemme korvaamattomia ja kuolemattomia.

Mutta olemmeko sittenkään? Emme ole. Meillä on vain omituinen taipumus kuvitella, että tapahtuu tässä maailmassa mitä tahansa, se ei koske meitä.

Itse sain tästä tyhmyydestä osani, kun syyskuun ensimmäisen päivän yönä koin sydäninfarktin. Eihän sen pitänyt minun kohdalleni osua, mutta osui kuitenkin.

Tyhmyyttäni vielä yön ja aamun tunteina kuvittelin, että kyllä tästä hetkellisestä rintakivusta eroon pääsen, kun vain jaksan kärsiä. Ei se mennyt ohi, ja sitten tuli ajolähtö sairaalaan.

Sairaalan ovesta sisään päästyäni meni vain tunti, kun makasin leikkauspöydällä sydänoperaatiossa.

Kun kardiologi pääsi tukkeutuneen valtimon kohdalle ja oli valmis ”räjäyttämään” verisuonen auki, oli se hetki elämäni kovin paikka.

Minuutin aikana ehdin pika­kelata koko elämäni mustavalkoisena elokuvana ja toivoa parasta sekä pelätä pahinta.

Olin onnekas ja selvisin. Luojan kiitos, sain ensiluokkaista hoitoa aivan kalkkiviivoilla. En kyllin edes osaa kiittää Päijät-Hämeen keskussairaalaan todella ammattitaitoista henkilökuntaa elämäni pelastamisesta.

Minä suomalaisena miehenä en edes kuvitellut kuukausia ennen kohtausta, että voisin päätyä sydänoperaatioon. Jälkeenpäin on helppo tunnistaa ne kaikki ennusmerkit, jotka tuohon salakavalaan tautiin liittyvät. Yksinkertaisen tyhmä kun olen, niin kuvittelin, että eihän tuo voi minua koskettaa.

Me suomalaiset miehet olemme sydän- ja verisuonitautien suosikkikohde. Geeniperimällä ja omilla elämäntavoilla voimme lisätä riskiä saada sydäninfarkti. Terveelliset elämäntavat ovat aivan puhtaasti meidän jokaisen oma valinta.

Olen päättänyt, että en ryhdy aiheen osalta saarnamieheksi, mutta haluan kertoa kokemukseni, jotta sinä et milloinkaan joutuisi yhtä lähelle sitä kuuluisaa hiilikellariin oviaukkoa.

Tiedän nyt, että sen lattiakannen alla on loputon pimeys, joten sinne ei ainakaan kannata mennä.

Mikäli suvussasi on suorilta jaloilla lähteneitä, älä jää odottamaan mitään käsien puutumisia, rintapistoja tai muita ennusmerkkejä. Meillä on loistava terveydenhoito, jolta tähän hätään saa apua.

Julkisessa terveydenhoidossa voi käydä etukäteen tutkituttamassa oman riskinsä sairastua esimerkiksi sepelvaltimotautiin.

Suomalaisen miehen on turvallista peruutella postilaatikoihin, mutta vain tyhmät, kuten minä, ajavat 200 kilometrin tuntivauhdilla kallioleikkaukseen.

Ole sinä otsikkoa viisaampi, äläkä uhmaa kaltaisteni tyhmien tavoin elämääsi.

Matti Eve
matti.eve@radiovoima.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi