Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset
Marjaana
Lahola
marjaana.lahola@ess.fi

Esalainen

Harmauden ei tarvitse olla myös pään sisällä

Vuoden harmain päivä tulee taas.

Marraskuun fyysinen ja henkinen harmaus on kaiverrettu niin syvälle suomalaiseen sielunmaisemaan, että lonkerofirma keksi viime vuonna kääntää sen juhlapäiväksi. ”Vuoden harmainta päivää” vietetään marraskuun kolmantena lauantaina, siis tällä viikolla.

Markkinoinnistahan Hartwallin kampanjassa on kyse, mutta ajatus ilosta marraskuun keskellä on totta kai kannatettava. Se sopii myös oikein hyvin suomalaisten sarkastiseen huumorintajuun.

Marraskuun keskelle voitaisiin kuitenkin tuoda myös värejä.

Esimerkki yksi: pukeutuminen.

Ihmisten syksyinen tapa pukeutua mustaan ja harmaaseen jaksaa ihmetyttää. Kun keväällä vaatteet sekä vähenevät että saavat väriä, syksyllä päälle laitetaan kerros toisensa perään mahdollisimman tummia vaatteita.

Vaatteiden valmistajat ja kauppiaat tuntuvat usein sortuvan aivan samaan ajatteluun kuin itse pukeutujat. Värikkäitä vaatteita on huomattavasti helpompi löytää vaatekauppojen hyllyiltä keväällä.

Masentuneet ihmiset kuvailevat joskus, että tuntuu, että maailmasta ovat kadonneet värit. On outoa ajatella, miksi haluaisimme tarkoituksella tähdätä tuohon värien kadottamiseen.

Syksy hehkuu punaisen ja keltaisen väreissä, joten mustan takin kaveriksi voi hyvin ottaa vaikka oikein värikkään hatun.

Esimerkki kaksi: juhlat.

Kun talvella on joulu, keväällä pääsiäinen ja vappu ja kesällä juhannus, syksy on pitkään ollut vailla omaa vuodenaikajuhlaansa. Lokakuun lopun pelottelujuhla halloween korjaa osittain puutetta, mutta ymmärrettävästi se jakaa mielipiteitä ja vie osan mielestä tilaa suomalaiselta pyhäinpäivältä.

Antakaapa kun annan vaihtoehtoisen ratkaisun: kekri.

Suomalainen sadonkorjuujuhla ehti jossain kohtaa jo melkein kadota pölyisten historiateosten uumeniin, mutta sen uusi nouseminen olisi täydellinen vaihtoehto amerikkalaiselle halloweenille.

Wikipediankin kuvaus kekristä on houkutteleva: ilon juhla, jolloin laulettiin, leikittiin ja tanssittiin.

Kyllä kiitos!

Jotkut pakenevat syksyn harmautta ulkomaille, mutta kotimaassa pysyvätkin voivat siis taistella saapuvaa pimeyttä vastaan.

Oman ”Operaatio Värin” aloitin syyskuussa, kun toimituksessa järjesteltiin istumapaikkoja uusiksi. Vaihdoin paikalle, jonka ikkunasta avautui maisema ruskaiselle pihalle harmaan tien ja talonseinän sijaan.

Otin asiakseni sisustaa. Pieni mutta värikäs taulu, kesätoimittajan jälkeensä jättämä lei ja muutama muu värikäs asia tekivät työpisteestä yhtäkkiä huomattavasti kodikkaamman.

Värit ovat symboliikkaa, psykologiaa, ja niiden merkitykset ovat kulttuurisidonnaisia. Merkitystä niillä kuitenkin on, ja sen sopisi muistavan jokaisen.

Vielä yksi vinkki: Luonnonvarakeskuksen tutkimus kertoi syksyllä, että luontovideoiden katselu helpottaa työstressiä. Jos konttorirotalla sattuu olemaan toinenkin ruutu, joka ei ole jatkuvassa käytössä, netti on pullollaan luontovideoita.

Suosittelen jotakin, jossa on värikästä ruskaa.

Marjaana Lahola
marjaana.lahola@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi