Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset
Markus
Pirttijoki
markus.pirttijoki@ess.fi

Esalainen

Maailma muuttuu lakoista huolimatta

Huomenna maanantaina paperista Etelä-Suomen Sanomia vaille jää vajaat 1 700 tilaajaamme. He ovat niitä, joille lehti on tullut Postin perusjakelussa eli yleensä iltapäivisin. Muutoksen kohteeksi joutuvien osuus kaikista tilaajistamme on toki pieni – vain muutamia prosentteja – vaan eipä se heitä lohduta.

Toki teemme parhaamme. Toimitamme ylimääräisiä lehtiä Itä-Hämeen konttorille Heinolaan, Lahden keskustan toimipisteeseen Mediakulmaan sekä Kanavan Kotileipomoon Vääksyyn. Neuvomme, miten digilehden saa käyttöön. Digilehtihän kuuluu kaikille tilaukseen nytkin. Hyvitämme menetettyjä lehtiä ja pidennämme maksuaikoja.

Normaaliin palveluun emme silti yllä kaikkialla. Olemme täysin ulkopuolisten voimien armoilla.

Tuo ulkopuolinen voima on nimeltään Kusti. Se sama Kusti, joka polkee, jotta posti kulkee. Nyt Kusti on päättänyt olla polkematta. Ja posti kulkematta. Kusti on päättänyt mennä lakkoon, koska häntä ymmärrettävästi harmittaa ja pelottaa.

Kustia harmittaa se, että Posti haluaa kääntää Posti- ja logistiikka-alan unionin PAUn työehtosopimusta Teollisuusliiton Jakelualan työehtosopimuksen suuntaan. Siirtymäajan jälkeen palkka voisi PAUn jäsenillä laskea.

Kustin pelkona on töiden loppuminen. Osassa maata Posti huolehtii tänä päivänä sanomalehtien varhaisjakelusta, ja tätä työtä tekevät ovat jo nyt Teollisuusliiton Jakelualan sopimuksessa, jossa palkkataso on PAUn sopimusta matalampi.

Posti haluaisi, että samalla varhaisjakelun kierroksella se voisi jakaa myös kirjepostia samaan tapaan kuin kaupalliset jakeluyhtiöt tekevät. Postissa kirjepostin jakelu kuuluu kuitenkin vain PAUn jäsenille, jotka jakavat sen päivällä. PAU ei halua, että päiväjakajien työtä siirtyy kirjepostin mukana eri liittoon kuuluville aamujakajille. Nykyinen käytäntö tarkoittaa sitä, että postilaatikolla voi saman päivän aikana käydä kolmekin eri ihmistä. Aamun lehden käy tuomassa Postin ensimmäinen jakaja ja kirjeet toinen. Kaupunkilehti kolahtaa sitten laatikkoon vielä kolmannen, suorajakelun työntekijän toimesta.

Postilaisten lakosta tulee mieleen Metsäteollisuuden kähinät vuodelta 2005. Paperiliiton legendaarinen lakkokenraali Jouko Ahonen järjesti pistelakkoja vauhdittamaan neuvotteluja, joiden kiistana oli ulkopuolisen työvoiman käyttö tehtailla. Työnantaja vastasi työsuluilla.

Seuraavana vuonna alkoi dramaattinen tuotannon alasajo. Ensimmäisenä suljettiin Voikkaan paperitehdas. Alalta katosi kymmeniä tuhansia työpaikkoja. Enää ei tarvinnut keskustella ulkopuolisesta työvoimasta tehtaalla, kun ei ollut tehdastakaan. Maailma ympärillä ei välittänyt siitä, mitä mieltä työnantaja ja työntekijät olivat työehdoista.

Toivottavasti Postin kanssa ei käy samalla tavalla, vaan ihmiset pöydän molemmin puolin osaavat katsoa ikkunasta ulos ja nähdä, että maailma muuttuu.

Jaettava posti vähenee. Siinä, että postia jaetaan saman päivän aikana useita kertoja, ei ole mitään järkeä jakavalle yhtiölle eikä palvelusta maksavalle asiakkaalle. Lopulta voi käydä niin, että Kustia harmittaa joka tapauksessa.

Markus Pirttijoki
markus.pirttijoki@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi