Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset
Tarja
Koljonen
@TarjaKoljonen tarja.koljonen@ess.fi

Esalainen

Ympäristöpääkaupunki ei kaipaa ihmetekoja vaan yhteishenkeä

Vielä on muutama päivä aikaa hakea rahoitusta idealle, jolla Lahden ympäristöpääkaupunkihankkeesta yritetään tehdä vähän nykytilannetta enemmän kaikkien kaupunkilaisten yhteinen projekti.

Lahtelaisten yhteisöllisyyttä, osallisuutta tai luonnon moninaisuutta tukevia hankkeita rahoitetaan nimittäin 40 000 eurolla vuoden 2021 ympäristöpääkaupunkihankkeen kunniaksi.

Lahtelaisilta toivotaan ideoita myös talvisesta tekemisestä ja tapahtumista, jotka edistävät kestävää liikkumista ja lisäävät asukkaiden ja ympäristön hyvinvointia.

Vaikka ympäristöpääkaupungin titteli on kaupungin hallussa vasta vuonna 2021, pitää talvitapahtumat toteuttaa jo ensi vuonna. Jos mieleen putkahtaa kekseliäs idea, kannattaa käydä kertomassa siitä kaupungin sivuilla.

Hakulomake on auki vielä maanantaihin saakka.

Vaikka Lahden matka Euroopan ympäristöpääkaupungiksi oli pienen virkamies- ja päättäjäjoukon pakkomielteinen idea, joka runnottiin lopulta lähes väkisin läpi, ei hyvää titteliä ja siitä mahdollisesti saatavia hyötyjä kannata heittää hukkaan.

Tärkein asia ympäristöpääkaupungilta vielä puuttuu, ja se on kaupunkilaisten tuki ja into osallistua hankkeeseen.

Niin kuin lukijamme Mika Pylsy kirjoitti ESS:ssä viikko sitten, ympäristöpääkaupungin arvonimellä ei ole mitään merkitystä, ellei sen kautta Lahdesta tehdä parempaa paikkaa kaupungin asukkaille.

Ympäristöpääkaupunkihanke ei enää tarvitse ihmeitä ja virkamiespäätöksiä vaan yhteishenkeä. Sitä osallistuvalla budjetoinnilla yritetään herättää henkiin. Ja vaikka 40 000 euron summa on pieni, se saattaa olla alku isommalle yhteiselle tekemiselle.

Lahtelaisille on tietysti itsestään selvää, että Lahti on ympäristökaupunki. Muille asia ei ole lainkaan niin selvä.

Jouduin vastikään haukkomaan henkeäni Helsingissä, kun joukko kuntien ja valtakunnallisten organisaatioiden virkamiehiä naureskeli sitä, mitä ympäristöä ja ympäristöasiaa Lahdessa nyt olisi.

Siis mitäkö?

Esimerkiksi se, että Lahti on hiilineutraali jo vuonna 2025, ensimmäisenä suurista suomalaisista kaupungeista. Päijät-Hämeen jätehuollon toimialueella yhdyskuntajätteen hyödyntämisaste on yli 95 prosenttia, huippulukema Suomessa ja Euroopassa.

Silti kaupunkilaiselle tärkeintä ympäristöä ovat lähiluonto ja metsät.

Jopa jokaisella ydinkeskustassa asuvalla on Lahdessa lyhyt matka lähimetsään. Metsiin ja lenkkeilypolkujen varteen on tuotu penkkejä, joilla voi istuskella ja nauttia metsäluonnon tuomista terveyshyödyistä silloinkin, kun jalka ei enää nouse lenkkipolulle.

Lahti on myös aina ollut harvinaisen vihreä kaupunki. Lehmusten kaupungiksikin Lahtea voi kutsua yhtä hyvin kuin Lappeenrantaa ja Berliiniä. Katupuita Lahdessa on lähes 9 000 kappaletta, ja niistä reilusti yli puolet on lehmuksia.

Asukkaiden on aika ottaa sekä hanke että ympäristöpääkaupunkititteli omiin käsiinsä, sillä jatkossa merkitystä on vain sillä, millaisen perinnön arvonimi jättää jälkeensä.

Tarja Koljonen
tarja.koljonen@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi