Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset

Nuoret aikuiset eivät suosittele Lahtea, mutta huonot mielikuvat eivät yllätä

Kun toisen ihmisen tapaa ensimmäisen kerran, ensivaikutelma syntyy hetkessä. Alle sekunnissa päätellään, millainen tyyppi onkaan kyseessä.

Huonon ensivaikutelman muuttaminen on hankalaa, mutta vielä hankalampaa se voi olla, jos maine on ehtinyt kiiriä edelle jo ennen tapaamista.

Se näkyy myös Lahdessa, jota tuore mainetutkimus ei mairittele. Tutkimuksessa vain joka kymmenes 18–29-vuotias suosittelisi Lahtea opiskelukaupungiksi.

Päällimmäisiä syitä ovat Lahden koettu turvattomuus ja epämukava ilmapiiri ja huono maine opiskelukaupunkina. Sopivaa koulutustakaan ei ole.

Positiivisiakin arvioita tutkimuksessa tietysti saatiin, mutta paneudutaan hetkeksi nyt niihin huonoihin puoliin.

Osa ihmettelee arvioita ja negatiivista mainetta, mutta nyt lusikka kauniiseen käteen ja käsi sydämelle: tulivatko tulokset aivan täytenä yllätyksenä?

Totta kai jokaisella on oikeus koti­paikkauskollisuuteen ja -rakkauteen. Omaa kaupunkia kannattaa kuitenkin yrittää katsoa myös ulkopuolisen silmin ja miettiä, olisiko kritiikissä jotakin, mistä voitaisiin ottaa opiksi.

Maineen ja mielikuvien merkitystä voi kokeilla miettimällä, mitä itse ajattelee toisista, itselle tuntemattomammista kaupungeista. Jos miettii vaikka, millainen maine on Kouvolalla tai Kemillä, ei riitä, että kouvolalainen tai kemiläinen sanoo, ettei maine pidä paikkaansa.

Sitä paitsi lahtelaiset ovat itsekin puhuneet kaupungin huonosta maineesta pitkään ja paljon.

Viime joulukuussa kaupunki järjesti keskustelutilaisuuden nimeltä ”Lahti – maineensa veroinen?”. Siinä haluttiin saada ”syvempää ymmärrystä siitä, miksi ilmapiiri ja tutkimukset viittaavat siihen, että Lahdessa on paljon tyytymättömyyttä”.

Keskustelussa huomattiin muun muassa lahtelaisten vähättelevän kotikaupunkiaan.

Päijät-Hämeen liiton kyselyn myötä tänä keväänä taas todettiin monen Lahteen muuttaneen yllättyneen positiivisesti Lahden viihtyvyydestä.

Siis yllättyneen.

Ulkopuolelle Lahdesta kiirii esimerkiksi maine huumepääkaupunkina. Lisäksi työttömyys on kymmenen suurimman kaupungin korkein ja nuorisotyöttömyyttäkin riittää.

Ei kai siis ihme, jos mahdollista muuttajaa epäilyttää. Maine talvi­urheilukaupunkina ei merkitse mitään ihmiselle, jota hiihtäminen ei kiinnosta, mutta ajatus katukuvassa näkyvästä huumeidenkäytöstä vaikuttaa jo aivan eri tavalla.

Lahti oli pitkään myös Suomen suurin ei-yliopistokaupunki. Silläkin on vaikutusta. Opiskelija kaipaa toista opiskelijaa ja vireää opiskelijakulttuuria. En ole opiskellut Lahdessa, mutta kaupunki ei tunnu samalla tavalla opiskelija­kaupungilta kuin pitkän linjan yliopistokaupungit.

Myönnettäköön sekin, että Lahden kuvaileminen vaikkapa rouheaksi on ehkä osuva, mutta ei brändäämisen kannalta aivan kaikkein paras sana.

Mainetta ja mielikuvia on parhaassakin tapauksessa hankala hallita, ja tässä kisassa Lahdella ei ole paalupaikkaa.

Marjaana Lahola
marjaana.lahola@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi