Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset
Hanna
Myyrä
hanna.myyra@ess.fi

Esalainen

Tällainenko Lahti on? Mielikuvat karua luettavaa

Kyllä näin syntyperäistä lahtelaista melkein sydämestä otti, kun luki perjantain lehdestä (ESS 18.10.) Lahden pärjäämisestä nuorille aikuisille suunnatusta mielikuvatutkimuksesta. Lahtiko muka turvaton ja ilmapiiriltään epämukava? Turvallistahan täällä on ja sitä paitsi me lahtelaiset olemme – ainakin suurin osa meistä, tunnen monia – mukavia ja mutkattomia ihmisiä.

Mielikuvatutkimuksen oli tehnyt Taloustutkimus, ja se mittasi opiskelukaupunkien suosittelua. Lahti sai toki kehujakin, mutta ehkä lahtelainen vaatimattomuus estää meitä ottamasta niitä itseensä.

18–29-vuotiaista tutkimukseen vastanneista vain kymmenen prosenttia suosittelisi Lahtea opiskelupaikkakunnaksi. Mainittakoon vertailun vuoksi perinteinen yliopistokaupunki Tampere, jota suosittelee 60 prosenttia.

Eniten Lahtea suositeltaisiin opiskelukaupungiksi hyvien kulkuyhteyksien sekä asumisen ja elämisen edullisuuden vuoksi. Myös kaupungin kokoa ja luonnonläheisyyttä kiiteltiin, samoin keskeistä sijaintia.

Ne nuoret aikuiset, jotka eivät suosittelisi Lahtea opiskelukaupunkina, perustelivat kantaansa paitsi turvattomuudella ja ilmapiirin epämukavuudella, myös kaupungin huonolla maineella opiskelukaupunkina ja sopivien koulutusmahdollisuuksien puutteena.

Se, että koulutusmahdollisuudet ovat rajalliset verrattuna perinteisiin yliopistokaupunkeihin, on ilman muuta totta.

Sen sijaan on vähän ­vaikeaa hahmottaa, mistä mielikuva kaupungin turvattomuudesta on syntynyt – vaikuttaako asiaan se, että Lahden kautta kulkee tiettävästi paljon huumeita? Suomi on yksi maailman turvallisimmista maista, eikä Lahden kaduilla tarvitse pelätä sen enempää kuin muual­lakaan.

Ilmapiirin epämukavuus on hieman epämääräinen luonnehdinta. Mitä se tarkoittaa? Miten ilmapiirin muuttaisi mukavaksi? Pitäisikö meidän alkaa ihan tervehtiä toisiamme? Olisi kiinnostavaa kuulla, miten vastaajat perustelisivat vastauksensa, koska muuten tilannetta on hankalaa korjata.

Tutkimuksen tuloksia käsiteltiin viime viikolla Lahden kaupunginvaltuuston seminaarissa. Kuten sielläkin todettiin, mielikuvat ja todellisuus eivät ole aina yhtä.

Tulokset on silti syytä ottaa tosissaan, sillä jos Lahti haluaa houkutella nuorta väkeä, tulevaisuuden työvoimaa, nuorten pitäisi haluta tänne. Mielikuvien pitäisi muuttua, eikä se ole helppoa nykyaikana, jossa mielikuvat ja mielipiteet samastetaan usein tosiasioihin.

Voisi olettaa, että kielteisyys johtuu osin siitä, ettei kaupunkia tunneta kovin hyvin. Tunnettuuden lisääminen ja vahvuuksien esiin tuominen ovat markkinointi-ihmisten työsarkaa.

Toisaalta tärkeää on myös se, että markkinointiviestit vastaavat todellisuutta. Brändiä ei voi luoda tyhjälle pohjalle ja kuvitella, että viesti menee sellaisenaan läpi.

Vihreän pääkaupungin titteliä kannattaa mielikuvien muuttamisessa hyödyntää, koska nuorille ympäristöarvot ovat tärkeitä. Lahti kehittyy ja nuorilla on hyvät mahdollisuudet kehittää kaupunkia itse. Hulluillekin ideoille löytyy tilaa, mikä on yksi kaupungin vahvuuksista.

Hanna Myyrä
hanna.myyra@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi