Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset
Vili
Uuskallio
@ViliUuskallio vili.uuskallio@ess.fi

Esalainen

Helsinki vauhdittaa maidon suosion alamäkeä

Maidon suosio laskee Suomessa kuin lehmän häntä. Kulutus oli huipussaan 1950-luvulla, jolloin keskivertokansalainen joi vuodessa yli 350 litraa maitoa.

Viime vuonna maitoa juotiin henkeä kohti keskimäärin 107 litraa, kertoo Luonnonvarakeskuksen (Luke) tilasto. Kulutus väheni lähes viisi prosenttia verrattuna edellisvuoteen.

Maidon alamäen voi ennustaa jatkuvan. Helsingissä kaupunginvaltuusto linjasi syyskuussa, että kaupunki pyrkii puolittamaan maidon ja lihan kulutuksen kaupungin ruokapalveluissa seuraavan kuuden vuoden aikana.

Myös Helsingin yliopiston UniCafe-ruokaloita pyörittävä ylioppilaskunnan omistama Ylva valmistautuu vähentämään maidon käyttöä. Tällä viikolla Ylva ilmoitti, että naudanliha poistuu UniCafeiden lounastarjoilusta ensi vuoden helmikuussa. Naudanlihasta luopuminen pienentää toiminnan hiilijalanjälkeä 11 prosenttia.

Luken mukaan myös naudanlihan kulutus on pysynyt Suomessa suhteellisen vakaana samalla, kun kanan- ja sianliha ovat kasvattaneet suosiotaan. Ilmaston kannalta on toivottavaa, että naudanlihan kulutusta saataisiin vähennettyä.

Naudat vaativat kasvaakseen paljon rehua ja peltopinta-alaa. Lehmien ruoansulatuksessa syntyy metaania, joka voimakas kasvihuonekaasu.

Naudanlihan ilmastovaikutus on noin 15 kiloa hiilidioksidia tuotettua lihakiloa kohden. Sianlihan vastaava luku on viisi kiloa ja broilerin neljä kiloa.

UniCafen asiakkaat tuskin ovat moksiskaan, vaikka naudanliha poistuu annoksista kokonaan. Unicafen käyttämästä lihasta vain 15 prosenttia on nautaa.

Opiskelijoiden sijasta asiasta älähti Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi. ”Minun ymmärrykseni mukaan tämä *opiskelijat päättävät omasta ruokavaliostaan* toteutuisi parhaiten silloin kun he saisivat siitä ravintolan linjastolla päättää. Nyt juuri joku muu päättää heidän puolestaan”, hän kommentoi Twitterissä.

Romakkaniemelle huomautettiin aiheellisesti, että päätöksen naudanlihatarjoilun lopettamisesta tekivät nimenomaan opiskelijat. Kommentoijat ihmettelivät, miksi elinkeinovapauden puolustajan mielestä yrityksen olisi tarjottava tiettyä raaka-ainetta.

Romakkaniemi on itsekin kantanut huolta ilmastomuutoksesta, jonka torjuminen vaatisi nopeita toimia. Vuosi sitten hän totesi blogikirjoituksensa otsikossa, että ilmastovastuulliset yritykset pelastavat maailman. Naudanlihan käytön lopettava UniCafe on mitä parhain esimerkki tällaisesta yrityksestä ja sopii malliksi myös Lahdessa ruokahuoltopalveluita tuottavalle Lahden Aterialle.

Kotimaisesta naudanlihasta 85–90 prosenttia on maitolehmiä tai sonnivasikoita. Maidon- ja lihantuotanto siis kulkevat vahvasti käsi kädessä. ”Tukemalla yhtä rahoittaa väistämättä myös toista”, huomauttaa lahtelaislähtöinen toimittaja Suvi Auvinen Jäähyväiset juustolle -jutussaan Imagessa.

Auviselle juusto oli maitotuotteista viimeinen kiusaus. Itsestäni ei ole vegaaniksi, mutta naudan jauhelihan ostamatta jättäminen ja runsaan maidonjuonnin lopettaminen ovat olleet ilmastoteoista helpoimpia. Juustoakaan ei kulu entiseen malliin.

Lue myös: Sitra: Kansainvälinen raportti paljastaa kuilun suomalaisten elämäntapojen ja ilmastotavoitteiden välillä
Vili Uuskallio
vili.uuskallio@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi