Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset
Markus
Pirttijoki
markus.pirttijoki@ess.fi

Esalainen

Lahden lautakunnat, hakekaa mallia Iitin Vuolenkosken kylästä!

Se on kuin ruskan punaoranssiksi värjäämä vaahtera keskellä tummaa kuusimetsää. Tai kedolla hyppelehtivä pisamanaamainen pikkutyttö tikkukaramelli suussaan. Tai vastikään peltoauton alle vaihdetut uutuuttaan kiiltävät kromivanteet.

Sellainen on Vuolenkosken kylä. Väriläiskä, joka saa hyvällä tavalla hymyn huulille.

Kylä osui reitin varrelle sattumalta. Varsinainen kohde oli Kimolan kanavan työmaa, jota pääsee parhaiten katsomaan uoman ylittävältä sillalta. Matka sinne vie Vuolenkosken kautta. Kylää ei voi olla huomaamatta. Heti ensimmäisenä katse tarkentuu tien oikealla puolella pellolla seisovaan vanhaan traktoriin, joka on maalattu kauttaaltaan siniseksi. Oranssinväriset vanteet tuovat näkymään harkittua kontrastia. Pensselinheiluttaja tuntee vastavärit.

Traktorin vieressä on valkoinen heinäpaali. Tiedättehän ne jättiläismuurahaisen munat, joita näkee rivissä pellolla. Valkoiseen pintaan on kirjoitettu ”Hyvällä sykkeellä”. Paaliin nojaa pyöreä punainen kyltti, joka toivottaa tulijan tervetulleeksi ”meiän kylälle”.

Arvannette että tuli hyvä mieli, kun tällainen näky tuli vastaan ajeltuaan sitä ennen kotvasen ankeiden pusikoiden ja syyssateesta kosteiden metsien läpi mutkittelevaa tietä. Kylähulluvirityksiä näkee toki muuallakin, mutta täällä ne eivät rajoitu yhteen pihapiiriin.

Koulun vieressä on uudenkarhea halli. Sen edessä seisoo taulu: ”Liikuntahalli. Yhdessä sen teimme! Valtionavustus 400 000, Iitin kunnan osuus 740 000, Vuolenkosken kylä 200 000. Yhteistyöllä onnistuu, meininkivoimaa!”

Vieressä on aita ja aidan takana koulu. Aitaan on kiinnitetty sininen kyltti: ”Meidän koulu on sydämen asia”.

Aidan editse menee kevyen liikenteen väylä. Sen katveessa on katos: ”Vuolenkosken kevytväylä. Yhteistyössä on voimaa”.

Tässä vaiheessa on jo pakko pysähtyä paikallisen kyläinfon pihaan ja pyytää vähän kättä pidempää. Infopiste on kiinni, mutta sen edessä seisova rakennustarkastajaa odottava mies kaivaa taskustaan avaimet ja käy hakemassa esitteitä. Mies paljastuu rakennusmestariksi ja kertoo syksyn olleen kiireisempi kuin koskaan. Toiset rakentavat uusia mökkejä, toiset remontoivat ja laajentavat jo olemassa olevia vapaa-ajan asumuksiaan. En ihmettele.

Mukaan tarttuu Vuolenkosken kyläkirja ja kylälehti. Kirjan kannessa lukee: ”Vuolenkoskelta erinomaisen Hyvää Päivää”. Yli sadan sivun verran ”kyläpläjäys” todistaa, miksi Vuolenkoskelle kuuluu hyvää eikä sinne koskaan mitään muuta kuulukaan.

Kylän hengen voisi tiivistää kahteen sanaan: yhdessä teemme. Kumpaakin sanaa painottaen. Vuolenkoskella on vahva talkookulttuuri. Asioita ei jäädä purnaamaan, täällä tehdään.

Työn tuloksista ollaan ylpeitä. Kaikki otetaan mukaan.

Lahden kaupungin tekninen ja ympäristölautakunta piipahti hiljattain opintomatkalla Alankomaissa ja Belgiassa. Suosittelen lämpimästi lautakuntia poikkeamaan myös merta lähempänä, tulevassa Päijät-Hämeen kunnassa Iitissä ja sen eläväisessä Vuolenkosken kylässä.

Sieltä riittää ammennettavaa toisenkin opintomatkan verran.

Markus Pirttijoki
markus.pirttijoki@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi