Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset
Mikael
Hoikkala
mikael.hoikkala@ess.fi

Esalainen

Qatarin pr-kampanja meni täysin poskelleen

Yleisurheilun MM-kilpailut päättyivät sunnuntaina Qatarin pääkaupungissa Dohassa. Kisojen tulosanti jäi suomalaisittain odotetun laimeaksi, mutta se ei ollut ainoa syy, miksi tapahtumasta jäi täysin innoton olo.

Tv-katsojat aistivat vain murusia siitä tunnelmasta, mikä urheilutapahtumissa vallitsee. Nyt nihkeät tuntemukset välittyivät elävinä tuhansien kilometrien päähän kotikatsomoihin asti, kun katsomot ammottivat puolityhjinä ja yleensä kommenteissaan varovaisista urheilijoistakin monet moittivat Dohassa vallinnutta tunnelmaa ja järjestelyitä.

On säännönmukaista, että olympiakisojen ja muiden suurtapahtumien rakennushankkeet herättävät etukäteen paljon kriittistä keskustelua, mutta kisojen alettua kritiikki hiljenee ja julkisuus pyörii itse urheilun ympärillä. Dohassa näin ei käynyt, vaan ulkourheilulliset tekijät varastivat huomion myös kilpailujen aikana.

Qatarilla ja sen urheiluhankkeilla on puolustajansa, mutta ainakin Suomessa nämä puheenvuorot ovat saaneet torjuvan ja epäuskoisen vastaanoton.

Qatarissa jo seitsemän vuotta asunut entinen huippupyöräilijä Pia Sundstedt syytti MM-yleisurheilukisojen aikana mediaa valheellisesta raportoinnista ja jakoi Twitterissä videokuvaa stadionin lehtereiltä. Sopivasta kulmasta kuvattuna katsomo ei näyttänyt niin tyhjältä kuin toisissa kuvissa, mutta kaukana täydestä oltiin silloinkin. Katsomoissa oli myös joukoittain ilmaislipuilla sinne usutettuja paikallisia, joita kenttätapahtumat eivät kiinnostaneet vähääkään.

Jalkapallolegenda Jari Litmanen puolestaan tahrasi sädekehäänsä puolustelemalla vuoden 2022 MM-jalkapalloturnausta kisajärjestäjien verkkosivuilla. Helsingin Sanomille Litmanen kertoi olleensa Qatarissa yksityismatkalla ja osallistuneensa suomalaisyrityksen siellä järjestämään tilaisuuteen. Litmasen mukaan näkemykset olivat hänen omiaan eikä kenenkään sanelemia, eikä hän saanut miltään qatarilaisilta tahoilta rahaa.

Joka tapauksessa Litmanen tuli puolustaneeksi isolla rahalla voideltua ja eettisesti erittäin kyseenalaista urheiluhanketta.

Yleisurheilun MM-kisat runtattiin kilpailukalenteriin tavallista myöhemmäksi, mikä ei ole urheilijoille eikä katsojille ihan helposti nieltävä juttu. Vielä hullummaksi menee kahden vuoden päästä MM-jalkapallossa, joka järjestetään kesän sijaan marras-joulukuussa.

Dohan MM-fiaskon pitäisi olla herätys qatarilaisille raharuhtinaille. Maa on käyttänyt hillittömästi pätäkkää hankkiakseen positiivista julkisuutta, mutta vain täydellisessä kuplassa elävältä voi mennä ohi, että näillä kisoilla sitä ei tullut. Päinvastoin.

Suomalaisena sivustakatsojana on mahdoton arvioida, tunkeutuuko tämä tietoisuus qatarilaiskuplan sisälle.

New York Timesin tutkiva toimittaja Tariq Panja kirjoitti Twitterissä kisojen päätösviikonloppuna osuvasti: ”On silmiinpistävää, kuinka kovasti he ovat tehneet töitä saadakseen kisaisännyyksiä ja pitääkseen niistä kiinni – kahta kovan luokan liikemiestä odottaa korruptiosyytteet Ranskassa. Miksei ennemmin yrittäisi järjestää kisoja menestyksekkäästi?”

Mikael Hoikkala
mikael.hoikkala@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi