Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset
Matti
Eve
@EveMatti matti.eve@radiovoima.fi

Esalainen

Dieselinhajuiset setämiehet tuhoavat maapallon

Ilma on syytöksistä sakeana, kun haetaan syyllisiä globaaliin ilmastonmuutokseen. Ilmastoasiantuntijat tietävät mistä tässä on kysymys, mutta meillä Suomessa tikun nokkaan on nostettu setämiehet. He ovat juuri heitä, jotka haisevat dieselille ja syövät punaista lihaa. Kuvitellaan, että heidän elämäntapansa ja asenteensa tappavat kaiken elollisen maan päältä.

Uskallan väittää, että nämä niin sanotut setämiehet kyllä tietävät, että ilmasto on muuttunut ja muuttumassa. Heillä on myös perspektiiviä katsoa maailman menoa taaksepäin.

Omassa nuoruudessaan he hiihtivät koulumatkat lokakuusta vappuun, mutta nyt lykkiminen jää pariin sydäntalven kuukauteen. He ovat myös rekisteröineet sen tosiasian, että kesälaadun dieseliä myydään pidempään kuin kallista, pakkasen kestävää talvilaatua.

Kyllä he ovat taatusti valmiita muuttamaan omia näkemyk­siään ja kulutustottumuksiaan. Mutta ei se syyllistämällä tapahdu.

Tuskin on ilmastovouhotuksessa mitään muuta kansanryhmää sormella osoitettu ja syyllistetty yhtä vahvasti, kuin setämiehiä. Ymmärrän täysin, että he ovat huolissaan omasta kovalla työllään hankkimastaan autosta. On kuitenkin typeryyttä väittää, että heidän dieselautonsa on tämän maapallon suurin rikollinen ja saastuttaja.

Jokainen meistä tietää, miltä tuntuu, kun joku poliitikko silmät kirkkaina sanoo, että autosi on viiden vuoden kuluttua laiton. Tulemme muuttamaan lakia ja ­sinun pitää investoida kymmeniä tuhansia maksavaan sähköautoon, jos vielä autoilla haluat.

Näitä kauhukuvia poliitikot latelevat suustaan ilman mitään vastuuta. Ihan samojen typeryyksien kohteeksi joutuivat mopoautot. Nyt ei käy mopoautokauppa eikä myöskään kevytautokauppa. Kaikki tämä vain poliitikkojen amatöörimäisen räpeltämisen lopputuloksena.

Dieselinhajuiset setämiehet ­eivät autokauppaan uhkailemalla lähde. Valistamalla heitäkin voi ohjata, mutta pakolla se ei onnistu. He ovat eläneet aikaa, jolloin itänaapurissa kansalaisia ”valistettiin” pakkokeinoin, ja sitä samaa kohtaloa he eivät ikinä halua kokea.

Setämiehet tietävät myös, että punainen liha ei ole kaikkein terveellisintä ravintoa. Tässäkään asiassa he eivät tottumuksiaan pakottamalla ja syyllistämällä muuta.

Setämies uskoo asiantuntijoita ja järjellistä valistusta. Setämies ei pippuripihvistään tai grillimakkarastaan luovu sen vuoksi, että joku laamapaita suupielet vaahdossa syyttää setämiestä globaalista ilmastonmuutoksesta. Setämies tarvitsee tässäkin aikaa ja kiihkotonta valistusta.

Setämies on muuten mielenkiintoinen termi. Sillä halutaan osoittaa kaikki keski-iän ylittäneet miehet yksisilmäisiksi junteiksi. Setämiehet eivät tästä nimityksestä ole me too -barrikadeille nousseet, vaikka eväät siihenkin olisivat olemassa.

Voin vain kuvitella jos setämiehet olisivat oivaltaneet keksiä jonkin samankaltaisen pilkkanimen keski-ikäisille naisille. Siitä olisi sosiaalisessa mediassa syttynyt sisällissota.

Setämies ei ole paha, eikä ilmastonpilaaja. Hän on vain tapojensa vanki. Annetaan heidän ajaa dieselautonsa hautaan asti ja siinä sivussa tutustua myös uusiin ravinnonlähteisiin.

Matti Eve
matti.eve@radiovoima.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi