Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset
Hanna
Myyrä
hanna.myyra@ess.fi

Esalainen

’Ei’ itseään toteuttaville ennusteille asuntomarkkinoilla

Asunnon ostaminen ja omistaminen ovat alkaneet kuulostaa riskisijoituksilta, ainakin jos seuraa talousasiantuntijoiden hintakehitysennusteita. Hintojen ennustetaan nousevan edelleen pääkaupunkiseudulla, Tampereella ja Turussa, mutta muualla tilanne näyttää joko kamalalta tai epävarmalta. Synkkiä ennusteita ovat saaneet muun muassa Kajaani, Kouvola ja Kotka, joissa asuntojen hinnat ovat pudonneet jo vuosia eikä parempaa tulevaisuutta ole näköpiirissä.

Lahti häilyy epävarmuudessa: Vanhojen asuntojen hinnat ovat pääsääntöisesti laskeneet eikä ole varmuutta siitä, tuottavatko kaupungin tulevaisuusvisiot kaupunkiin lisää väkeä vai liittyykö se taantuvien alueiden joukkoon.
 

Hypoteekkiyhdistyksen pääekonomisti Juhana Brotherus on laskenut, että laskevien hintojen kunnissa on yhteensä 1,3 miljoonaa asuntoa. Koko Suomen mittakaavassa se tarkoittaa, että lähes joka toisen asunnon arvo laskee.

Jo nyt on alueita, joissa myydään puoli-ilmaiseksi asuntoja, jotka eivät silti käy kaupaksi esimerkiksi sen vuoksi, että taloyhtiön korjausvelka on kasvanut suureksi. Tällaisen yhtiön voi olla mahdotonta saada lainaa korjauksiin, joten parhaalta vaihtoehdolta alkaa näyttää se, että taloja vain puretaan ja ihmiset menettävät omaisuutensa.

Se on todella karu ajatusmalli, sillä suurella osalla ihmisistä omassa asunnossa on kiinni koko omaisuus. Ilman sitä ei ole omaisuuttakaan.
 

Toteuttavatko tällaiset ennusteet itse itseään vai voiko asialle tehdä jotakin? Asuntosijoittamista ennusteet epäilemättä ohjaavat, mutta kaikki eivät voi kuitenkaan asua Helsingissä, Turussa tai Tampereella.

Varmasti jokaisessa kunnassa mietitään, mitä voidaan tehdä, jotta asukkaat haluavat asua niissä vapaaehtoisesti, eivät siksi, etteivät saa asuntoaan kaupaksi. Yhtä lailla kaikki kunnat miettivät, miten väkeä saadaan muuttamaan alueelle.

Lahdessa on tehty paljon pohjatyötä kasvun varmistamiseksi, mutta tulokset eivät ehkä ole näkyneet niin nopeasti kuin on odotettu. Oikorata ja moottoritie avasivat periaatteessa Lahden edulliset asuntomarkkinat pääkaupungissa työskenteleville, mutta muuttoryntäystä vielä odotellaan. Siinä voi toisaalta Helsingin hintakehitys tulla avuksi.
 

Tilastokeskus julkaisee maanantaina uuden väestöennusteen. Se on alustavien tietojen mukaan karua luettavaa syntyvyyden romahtamisen vuoksi. Se on varmasti asia, johon yksittäinen kunta pystyy vaikuttamaan aika vähän.

Sen sijaan maakunnan täytyy tehdä yhteistyötä siinä, että se houkuttelee väkeä muualta, myös ulkomailta. Väkimäärän hiipuminen ei näinkin lähellä metropolialuetta ole vääjäämätöntä. Muutenhan meidän jokaisen kannattaisi myydä asuntomme alihintaan ja häipyä kasvukeskuksiin niin nopeasti kuin voimme.

Ennusteet ovat hyödyllisiä herättelijöitä ja näyttävät, mihin suuntaan kehitys näyttää johtavan. En pysty sanomaan, kuinka hyvin esimerkiksi Lahden uusi yliopisto on otettu ennusteessa huomioon, mutta keskeistä on, että tänne saadaan nuoria ja työikäisiä elämään ja käyttämään palveluja.

Hanna Myyrä
hanna.myyra@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi