Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset
Terhi
Säynäjärvi
terhi.saynajarvi@ess.fi

Esalainen

Miljonäärin opit: pysy nöyränä, maksa verosi ja pidä ihmiset tyytyväisinä

Viime viikolla moni hieraisi silmiään: Arvostettu talouslehti The Financial Times ilmoitti, että kapitalistinen järjestelmä olisi mietittävä uusiksi. Lehdet ympäri maailman toistivat FT:n viestiä siitä, että yritysten pitäisi voiton lisäksi ottaa huomioon muutakin. Osakkeenomistajien edun lisäksi on ajateltava asiakkaita, työntekijöitä, koko yhteisöä, ilmastoa, maapalloa.

Jos muutoksen tarvetta ei ymmärretä, seuraukset ovat karut niin demokratialle kuin yrityksille ja osakkeenomistajille.

Joskus yksikin ­osakkeenomistaja voi tehdä paljon koko yhteisön hyväksi. Ahvenanmaan kuninkaaksikin nimitetty yrittäjä ja miljonääri Anders Wiklöf on tästä loistava esimerkki.

Hän on kerännyt omaisuutensa monialakonsernillaan. Vaatimattomista oloista noussut Wiklöf tekee 73-vuotiaana yhä päivittäin töitä, koska se on mukavaa ja koko ajan oppii jotakin uutta.

Bisnesten lisäksi Wiklöf ahkeroi järjestämällä tapahtumia ja tukemalla esimerkiksi urheilua ja kulttuuria monin tavoin. Kaksi kertaa vuodessa hän ostaa IFK Mariehamnin jääkiekko-ottelun kaikki liput ja tarjoaa ne ilmaiseksi kansalaisille. Hän sponsoroi myös seuran jalkapallojoukkuetta, joka pelaa Wiklöf Holding Arenalla.

Hän järjestää ­ilmaiskonsertteja joka kesä Maarianhaminassa. Ei ihme, että ihmiset tervehtivät häntä kadulla iloisesti.

Tukea tulee myös Manner-Suomeen Pohjanmaalle, josta Wiklöfin isä oli kotoisin. Esimerkiksi Pedersöressä on hänen nimeään kantava jäähalli.

Wiklöf on auttanut myös Nya Åland -lehden talous­ahdingosta, koska hänelle on tär­keää, että maakunnassa ilmestyy kaksi sanomalehteä (Nya Åland ja Ålandstidningen). Apuaan hän perusteli sillä, että demokratian kävisi huonosti, jos saarella olisi vain yksi lehti.

Isojen tukikohteiden lisäksi Wiklöf lahjoittaa vuosittain isoja summia esimerkiksi lapsiperheille.

Wiklöf on myös kuuliainen veronmaksaja. Hän on maksanut kymmenien tuhansien eurojen ylinopeussakot mukisematta ja kammoaa veroparatiiseja.

Politiikasta hän ei ole kovin kiinnostunut, mutta yksi asia saa hänet kaikissa haastatteluissa kiihtymään: perintövero. Se pitäisi poistaa, kuten Ruotsi on tehnyt. Peritystä omaisuudesta menee länsinaapurissa veroa vasta, jos omaisuuden myy.

Wiklöf perustelee tätäkin asiaa yhteisön edulla. Jos yrittäjä joutuu myymään yrityksen perintöveron takia, omistus voi päätyä vaikka ulkomaille.

Haastattelin Wiklöfiä kolme vuotta sitten Sunnuntaisuomalaiseen (ESS 16.10.2016). Jos pitäisi tiivistää hänen oppinsa, lista olisi tällainen: Kuuntele ihmisiä, juttele heidän kanssaan, älä ole sähköpostin varassa. Kysele kaikesta, opi uutta. Älä etsi syyllisiä, vaan pane toimeksi. Jaa vaurauttasi. Pidä huolta yhteisöstä, järjestä elämyksiä ja tapahtumia kaikille, pidä työntekijät tyytyväisinä. Noudata yhteisiä pelisääntöjä, maksa verosi. Pysy nöyränä. Muista, että olemme kaikki tavallisia.

Ehkä näitä vinkkejä noudattamalla voisi pitää markkinataloudenkin nykyistä terveempänä. Ja demokratian hyvässä voinnissa.

Terhi Säynäjärvi
terhi.saynajarvi@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi