Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset
Milja
Kungas
@MiljaKungas milja.kungas@ess.fi

Esalainen

Työkaverin lähtöä seuraa ilon ja ikävän ristiriita

Tärkeistä ihmissuhteista puhuttaessa mainitaan usein perhe, parisuhde tai ystävät. Moni voisi lisätä listaan vielä ainakin yhden: työkaverit.

Jos jaan tavallisen arkipäiväni tunteihin, vietän perheeni kanssa valveilla aikaa muutaman tunnin päivässä. Työkavereideni seurassa olen peräti kahdeksan aktiivista tuntia päivästäni – siis enemmän kuin kenenkään muun kanssa.

Sillä on aika paljon merkitystä, millaisten ihmisten kanssa suuren osan ajastaan käyttää.

Oman työyhteisöni eteen liittäisin some-maailmassa ällöttävän söpön (tahi ärsyttävän) risuaitamerkinnän: #kiitollinensiunattuonnellinen.

Työyhteisöömme mahtuu hir­veän paljon hyviä tyyppejä. Heidän kanssaan voi puhua mielen päällä olevista asioista, ajankohtaisista ja tärkeistä asioista tai tyhjänpäiväisyyksistä.

Työkavereiden kanssa voi myös olla hiljaa, kuten kirjoitustöissä on usein pakkokin olla. He ovat kuitenkin siinä, olemassa ja läsnä – valmiina keskustelemaan, tukemaan ja tekemään.

Työyhteisön sisällä syntyy myös ystävyyssuhteita. Vaikka kollegoita ei välttämättä edes tapaisi vapaa-ajallaan, moni asia toisen elämässä tulee tutuksi. Lähimmät työkaverit oppivat tuntemaan ihmisen pieniä omituisuuksia ja tottuvat elämään niiden kanssa.

Mikä mahtavinta, hyvien työkavereiden kanssa voi puhua asioista niiden oikeilla nimillä, kiertelemättä ja kaartelematta. Porukka on kuitenkin yhteisellä asialla, tekemässä työtä. Hyvä, innostava työkaveri kannustaa toisiakin tekemään parhaansa.

Työelämän muutokset koettelevat jokaista eri tavoin. Porukalla ne on tietysti helpompi kohdata kuin yksin. Voi yhdessä kehua ja kritisoida asioita, vaihtaa mielipiteitä ja katsoa asiaa eri näkökulmista.

Muutoksia työelämässä ovat myös työkavereiden lähtemiset – jää hän sitten eläkkeelle tai vaihtaa työpaikkaa. Työtovereiden vaihtuminen on toki osa normaalia työelämää, mutta silti hyvän työkaverin lähteminen voi olla työyhteisöä järisyttävä tapahtuma.

Työkaverin lähtöilmoitus ­ai­heuttaa työyhteisössä monenlaisia tuntemuksia. Alkuun tieto voi jopa järkyttää.

Lähtöön liittyy ristiriitaa, jossa ollaan iloisia ja onnellisia toisen puolesta mutta samalla surraan koko työyhteisöä koskevaa menetystä. Joku voi tuntea pienen kateudenpistonkin. Toinen saattaa ruveta pohtimaan, voisiko vielä itsekin muuttaa suuntaa.

Läksiäiset on hyvä hetki vahvistaa yhteenkuuluvuuden tunnetta muistelemalla yhteisiä kokemuksia työpaikalla. Olo on haikea mutta lämmin.

Viimeksi eilen sanottiin heipat täällä mediatalossakin yhdelle hyvälle työkaverille, joka vaihtaa työpaikkaa.

Lähtijän mukana lähtee paljon tietoa ja taitoa, mutta myös koko ihminen, jota tulee ikävä. Hänen jälkeensä jää iso aukko, jota on hyvin vaikea paikata. Ainakin tilkitsemiseen menee varmasti pitkä aika.

Elämän, myös työelämän, ­irtiotot vaativat rohkeutta. Onnea uusiin tuuliin kaikille teille, joilla rohkeutta riittää!

Milja Kungas
milja.kungas@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi