Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset
Mikael
Hoikkala
mikael.hoikkala@ess.fi

Esalainen

Aika voisi olla taas kypsä rockristeilylle

Tervehdys, Sipe ja Toni. Nyt kun kesä kaikkine festivaaleineen on ohi, on hyvä aika suunnitella tulevaa, ja minulla on teille ehdotus.

Haluaisin nähdä Tuuliajolla-kiertueen sovitettuna nykypäivään. Kiertue kuitenkin järjestettäisiin Päijänteen, Vesijärven ja Ruotsalaisen vesillä ja rannoilla. Ei siis pöllittäisi legendaarisen Saimaalla pidetyn konserttisarjan nimeä ja brändiä, vaan tästä tehtäisiin ihan oma juttunsa, kuitenkin esikuvalleen kumartaen.

Alkuperäinen Tuuliajolla-kiertue oli iso ilmiö. Vuonna 1981 järjestetystä kuuden konsertin sarjasta syntyi kasa lehtijuttuja, Juho Juntusen kirjoittama reportaasikirja ja Kaurismäen veljesten ohjaama Saimaa-ilmiö -elokuva.

Tuuliajolla ja sen tarinat ovat osa suomirockin kivijalkaa. Niin ovat myös siellä esiintyneet yhtyeet eli Eppu Normaali, Hassisen Kone ja Juice Leskinen Slam.

Tuuliajolla järjestettiin myös viitenä seuraavana kesänä, vuoteen 1986 asti. Uudelleen rockristeily herätettiin henkiin vuonna 2006 pääesiintyjinään CMX, Kotiteollisuus ja 51 koodia. Kiertue kärsi vastoinkäymisistä eikä ehkä ollut kaupallisesti riittävän huolellisesti viritetty, jotta perinne olisi saatua elvytettyä uudestaan kestäväksi.

2020-luvun Päijänne-kiertueella (käytän tätä työnimenä) Apulanta toimisi laivan moottorina ja ottaisi potkureikseen muutamia muita enemmän tai vähemmän tunnettuja bändejä.

Voisi harkita jopa ulkomaalaisia tai ainakin englanniksi laulavia yhtyeitä. Nykyaikana rockromantiikka ei myy itse itseään, mutta muunlainen romantiikka voi vauhdittaa sitä ja herättää kiinnostusta ulkomaillakin. Konserttikiertue keskellä upeaa järviseutua – mikä eksoottinen matkailuvaltti! Voi vain kuvitella kuvankauniiden somepäivitysten määrää. Niistä tämä tultaisiin muistamaan, ei rocktähtien huuruisesta risteilyrellestyksestä.

Kiertue alkaisi Päijänteen pohjoispäästä Jyväskylästä ja huipentuisi Lahteen Mukkulaan tai Heinolan Rantapuistoon. Välissä ankkuroiduttaisiin vaikkapa Himokselle tai muihin sopiviin kohteisiin, joista löytyy tonttia riittävän suuren konsertin järjestämiseen.

Ideani on vapaasti kenen tahansa hyödynnettävissä, mutta toteutus ei ole helppoa eikä varsinkaan halpaa huvia. Osoitan kirjeeni teille, herrat Santapukki ja Wirtanen, koska te jos ketkä voisitte tässä onnistua.

Apulanta on uskaltanut olla rohkea ja kokeileva yhtye, joka on saanut ulosmitattua kaupallista menestystä menettämättä rock-uskottavuuttaan. Sen turvin se on pystynyt edistämään epäkaupallisempiakin hankkeita ja kulttuuritekoja, kuten perustanut oman bändimuseon.

Kiertue toimisi myös osana Heinolan seudun ja lähialueen markkinointia. Siihenhän sinä, Wirtanen, olet sopinut sitoutuvasi ostettuasi kaupungilta rantatontin.

Te teitte muutama vuosi sitten jäähallikonserteistanne mahtipontisen produktion ja otitte taloudellisen riskin. Jos nappaatte kiinni tästä Päijänne-kiertueen ideasta ja saatte laskelmiinne minkäänlaisia näkymiä plussatuloksesta, toivon hartaasti, että uskallatte taas hypätä syvään päähän ja toteuttaa sen.

Mikael Hoikkala
mikael.hoikkala@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi