Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset
Jukka
Airo
jukka.airo@ess.fi

Esalainen

Meillä se ei ollutkaan ”talous, typerys!”

Ex-pääministeri Juha Sipilän komeasti alkanut ja korkeuksiin kohonnut, mutta mahalaskuun päättynyt ura keskustan puheenjohtajana päättyi virallisesti lauantaina Kouvolassa, kun ylimääräinen puoluekokous äänesti Katri Kulmunin hänen seuraajakseen.

Henkisesti Sipilä tosin hyvästeli tehtävänsä jo kohta historiallisen suuren vaalitappion jälkeen viime keväänä. Käytyään vielä hallitusneuvottelut vähän kuin virkansa puolesta Sipilä vetäytyi syvään hiljaisuuteen, joka jatkuu edelleen.

Nyt keskustaväki odottaa toiveikkaana Kulmunin tekevän saman kuin edeltäjänsä. Sipilähän onnistui tuoreena puheenjohtajana kääntämään keskustan kannatuksen jyrkästä syöksystä reippaaseen nousuun, joka huipentui vaalivoittoon ja paraatimarssiin oppositiosta takaisin johtavaksi hallituspuolueeksi.

Pääministerinä Sipilä otti missiokseen nostaa Suomen talous uuteen kukoistukseen murheen alhosta, johon se oli vajonnut pitkän taantuman aikana. Tässä hän myös onnistui, mutta arvaamattomin seurauksin.
 

Kokenut journalisti Risto Uimonen julkaisi viime viikolla Sipilän myrskyisästä pääministerikaudesta kirjan nimeltään Tulos tai ulos. Kirjasta ilmenee, että pannessaan Suomea kuntoon Sipilä halusi myös todistaa, ettei häneen päde EU-komission puheenjohtajalta Jean-Claude Junckerilta nimensä saanut kirous. Sen mukaanhan kaikki päättäjät tietävät, mitä pitää tehdä, mutta eivät sitä, miten tulevat sen jälkeen valituiksi uudelleen.

Sipilä uskoi melkein loppuun saakka, että äänestäjät palkitsevat hänet ja keskustan siitä, että hallitus onnistui saavuttamaan melkein kaikki keskeiset tavoitteensa: käänsi talouden ja työllisyyden hyvään kasvuun ja taittoi velkaantumisen.

Palkintoa ei kuitenkaan tullut, sillä äänestäjien suuri enemmistö koki tilanteen tosin kuin pääministeri. Kansa oli toki pannut merkille talouden myönteisen käänteen, mutta piti hintaa liian kovana. Ihminen unohtui, kun hallitus alisti sosiaaliset arvot talouden rautaisten lakien alle, analysoi tilannetta ilmeisen osuvasti pian vaalien jälkeen myös keskustan ex-puheenjohtaja Anneli Jäätteenmäki.
 

Junckerin laki oli siis ylittämätön paikka myös Sipilälle. Erään toisen politiikan lainalaisuuden hän kuitenkin onnistui kumoamaan.

Bill Clinton löi Yhdysvaltain presidentinvaaleissa 1992 George H. W. Bushin, vaikka tämän suosio oli vain puolitoista vuotta aiemmin noussut 90 prosenttiin voitollisen Kuwaitin sodan siivittämänä. Clinton onnistui kääntämään kisan edukseen korostamalla talouskysymyksiä, jotka eivät olleet Bushin vahvin valtti.

Clintonin voitto synnytti Yhdysvaltain politiikkaan lentävän lauseen ”It’s the economy, stupid”, joka vapaasti suomennettuna tarkoittaa, että se on talous, typerys, joka ratkaisee vaaleissa.

Amerikkalaiset viljelevät yhä mielellään tätä lausetta sopivissa kohdissa, mutta meillä se ei pätenyt viime keväänä. Vaaleja eivät ratkaisseet hallituksen talouspoliittiset saavutukset vaan vaikutelma, joka äänestäjille hallituksen tekemisistä syntyi. Se oli hallitukselle murskaavan epäedullinen, minkä Sipiläkin joutui katkerana toteamaan.

Jukka Airo
jukka.airo@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi