Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset
Markus
Pirttijoki
markus.pirttijoki@ess.fi

Esalainen

Maton alle lakaistut mustikat pilaavat maton

Turha tulla sanomaan, ­ettenkö tietäisi. Jos mustikat lakaisee maton alle, ne eivät pysy piilossa ikuisesti. Päinvastoin koko matto menee pilalle. Lapsuuden heikko yritys piilottaa lattialle pudonneet marjat tuli mieleen seuratessani keskustelua Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymästä.

Se rakensi tämän vuoden talousarvionsa siltä pohjalta, että mukana olevat kunnat maksavat 15 miljoonaa euroa edellisvuotta enemmän ja sen jälkeen toiminta jää 7,7 miljoonaa euroa tappiolle.

Nyt kymmenen kuukautta myöhemmin hyvinvointiyhtymä arvelee, että alijäämä paisuu lähes 40 miljoonaan euroon. Ennuste heitti siis yli 32 miljoonaa euroa.

Ja kuka maksaa viulut? No tietenkin kunnat eli sinä ja minä.
 

Positiivisuusviikon päätteeksi otetaan tähän pieni positiivinen näkökulma: muut eivät ole yhtään parempia.

Kouvolan kaupungille on tulossa 30 miljoonan tappiot. Kymsoten osuus siitä on yli seitsemän miljoonaa. Kuopion yliopistollinen sairaala käy yt-neuvottelut 250 työpaikan vähentämisestä. Kuopion kaupungin tulos on jäämässä 20 miljoonaa miinukselle.

Tampereen kaupungille on tulossa tänä vuonna 36 miljoonan alijäämät. Se on toki pientä edellisvuoteen verrattuna, jolloin miinus oli lähes 60 miljoonaa euroa.

Lappeenrannan ympäristössä toimivan Eksoten alijäämä on tällä hetkellä ”vain” seitsemän miljoonaa euroa. Eksote on sentään ollut suomalaisen sote-järjestelmän timantteja.

Kainuun Soten alijäämäennuste on 20 miljoonaa euroa. Kajaanin kaupunki etsii vimmatusti säästökohteita.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymässä tehdään paljon hyvää. Tiedän sen aivan lähipiiriä myöten. Vakavat tapaukset hoidetaan tehokkaasti. Henkiä pelastuu.

Alijäämän holtiton paisuminen on silti käsittämätöntä. Jos yritysmaailmassa tappioennuste kuusinkertaistuisi seitsemästä miljoonasta neljäänkymmeneen, joko surkean ennusteen laatinut talousjohtaja saisi vauhdikkaat lähdöt tai vallitsevassa ympäristössä olisi tapahtunut yllättävä ja radikaali muutos. Tehdas palaisi ja tuotanto loppuisi, joku iso asiakas luopuisi tilauksestaan tai tehdyt kaupat peruttaisiin vahingonkorvauksen takia.
 

Kysynkin nyt, mikä on se Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän toimintaympäristössä tapahtunut yllättävä muutos, joka aiheuttaa 32 miljoonan euron ylimääräiset tappiot ja jota ei vielä marraskuussa 2018 ole voitu nähdä?

Vastausta odotellessa villi veikkaus: kuntien sosiaali- ja terveyspalvelut rakennettiin sellaisiksi, että kun valtakunnallinen sote tulee, miinukset muuttuvat plussaksi aivan kuin Kaanaan häissä vesi viiniksi.

Ja kun sotea ei sitten tullutkaan, kunnille jäi Musta Pekka käteen. Mustikat lakaistiin maton alle odottaen, että sote tuo uuden maton.

Lohdullista on se, että toimeen on tartuttu. Hyvinvointiyhtymän toimitusjohtaja Marina Erhola totesi perjantaina (ESS 6.9.), että 15 miljoonan euron säästötavoite saadaan kasaan ilman, että lakisääteinen tehtävä vaarantuu.

Tyhmempi voisi kysyä, että miksi hyvinvointiyhtymää ei alun perinkin rakennettu hoitamaan vain lakisääteisiä tehtäviä, jos rakenteissa on sentään noin paljon löysää?

Markus Pirttijoki
markus.pirttijoki@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi