Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset
Markus
Pirttijoki
markus.pirttijoki@ess.fi

Esalainen

Mikä nyt nimeksi Iitin moottoriradalle?

Aa että! Kylläpä tuntui hyvältä nähdä virallisen kylähullun, vuolenkoskelaisen Seppo Lehtisen muikea hymy perjantaina Etelä-Suomen Sanomien uutisetusivulla. Jos vielä löydätte lehden jostakin, niin vilkaiskaapa! Siinä on voittajan ilme.

Ja on ilmeelle aihettakin. Lehtinen nimitettiin Suomen viralliseksi kylähulluksi 10 vuotta sitten, ja yhtä kauan hän ja hänen kotikuntansa Iitti on pyrkinyt osaksi Päijät-Hämettä.

Torstaina Rinteen hallitus iski nuijan pöytään, ja asian vatvominen päättyi siihen paikkaan.

Harvalle kunnalle ehtii koko historiansa aikana tapahtua edes yhtä niin merkittävää uutista kuin Iitille siunaantui päättyvällä viikolla peräti kaksikin kappaletta.

Päijät-Hämeeseen liittymisen ohella Kansainvälinen moottoripyöräliitto (FIM) vahvisti keskiviikkona, että MotoGP:n osakilpailu ajetaan Iitissä 12. heinäkuuta 2020.

Kumpikin hanke on ollut pitkä ja vaivalloinen, joten on syytä lämpimästi onnitella Seppoa ja kaikkia muita asioiden eteen uurastaneita ja toivottaa jok’ikinen iittiläinen tervetulleeksi Päijät-Hämeeseen!

Iitin ja siten myös moottoriradan siirtyminen Kymenlaaksosta Päijät-Hämeen puolelle on herättänyt pohdinnan siitä, pitäisikö myös radan nimi vaihtaa paremmin uutta kotimaakuntaa kuvaavaksi.

Lahden kaupunginhallituksen varapuheenjohtaja, autourheilua itsekin harrastava Juha Rostedt ehätti jo makustelemaan radalle nimeä Lahti Ring samalla toivoen, ettei kukaan pahastuisi.

Lahti Ring olisi sinänsä ihan looginen valinta, koska sponsoreiden nimillä jäähallejakin kutsutaan.

Usein nimissä käytetään myös historiallisia merkkihenkilöitä. Esimerkiksi Hämeenlinnassa kolmostien ylittävä kauppakeskus on nimeltään Goodman. Goodmanista näppärä johdannainen olisi Herman, sillä ensimmäinen osakilpailu ajetaan Hermanin nimipäivänä. HermanRing? Aika riskipitoinen, kun miettii eurooppalaista sotahistoriaa.

Moottoriradan idean takana on eritoten kaksi miestä, sen nykyinen ratajohtaja Timo Pohjola ja Iitin taannoinen kunnanjohtaja Pentti Toivonen, joka hommasi radalle maat, kun Kouvolan puolelta ei löytynyt.

TimoRing tai PenaRing antaisivat arvoa niille, joille arvo kuuluu, mutta valitettavasti kielimuuri voisi kääntää mielikuvan päälaelleen. Espanjan kielellä, jota puhutaan paljon moottoripyöräpiireissä, timo tarkoittaa vilunkia ja pena tuskaa.

Jos haettaisiin ylipäätään paikallista vaikuttajaa, rata voisi olla HellaRing. Yleisradion legendaarinen pääjohtaja Hella Wuolijoki emännöi 1920- ja 1930-luvuilla Marlebäckin kartanoa Iitissä.

Tai voihan lähtökohtana olla moottoripyöräily, jolloin rata ristitään JarnoRingiksi. Jarno Saarinen on ensimmäinen moottoripyöräilyn MM-tittelin voittanut suomalainen. Tunnettu Formula 1 -kuljettaja Jarno Trulli on saanut nimensä Saarisen mukaan.

Tiedä vaikka Trulli innostuisi kylvämään Iittiin vähän sponsorirahaa vastineeksi siitä, että nimikkoradalla järjestettäisiin jonkin pienemmän formula-luokan nimikkokisat.

Ennen niitä ykkösiä.

Markus Pirttijoki
markus.pirttijoki@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Aiheet:

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi