Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset
Markus
Pirttijoki
markus.pirttijoki@ess.fi

Esalainen

KPTT:n ehdoton tuomio: syyllinen hihnan päässä

Viime vuoden loppuun saakka luulin, että Suomeen mahtuu vain kaksi varteenotettavaa tietotoimistoa: STT ja HTT. Suomen Tietotoimisto ja Hevosmiesten tietotoimisto ovat sujuvasti täydentäneet toisiaan tarpeellisen ja hyödyllisen faktan tuottajina.

Lahteen muutettuani jouduin kuitenkin päivittämään käsitystäni. Arkeeni ujuttautui kolmas tähdellisen tiedon lähde: KPTT. Koirapuiston tietotoimistosta olen saanut parhaat vinkit allergisen eläimen hoitokeinoista, kotieläimille soveltuvista uimarannoista sekä tuoreimmat, kokemuspohjaiseen tutkimustulokseen pohjautuvat tilastot punkkien levinneisyydestä.

Eikä siinä vielä kaikki: koirapuistossa on kerrottu hyvät vastaukset myös arkisiin kysymyksiin alueen aikido- ja laitesukelluskerhoista, kirpputoreista sekä kelvollisista ravintoloista. Lajitietous on kasvanut roimasti, kun aitauksessa on kävellä lompsotellut vastaan muiden muassa tsekkoslovakiansusikoiraa, venäjänajokoiraa ja uhanalaiseksi luokiteltua barbetia eli Ranskan vesikoiraa.

Kiitos lahtelaisen supliikin, puistossa ei ole tarvinnut seisoskella tuppisuuna. Tarjolla on ollut myös vertaistukea, kun on käynyt ilmi, ettei tämä meidän vuosikas olekaan ainoa, joka pentuvaiheessa tuhoaa kaikki kengät, seinät, ovet ja miltei ikkunatkin.

Koirapuiston tietotoimisto on siis tarjonnut samalla kertaa eläintenhoitoon liittyvää neuvontaa, psykologista mielenrauhoitusta ja kotouttamispalveluita Kamulle: Kainuusta muuttaneelle. Sanoisin että koirapuistoissa julkisen investoinnin panos-tuotos-suhde on enemmän kuin kohdillaan.

Ei liene yllätys, että tällaisella koiraihmisellä viimeaikaiset uutiset ovat saaneet karvat pystyyn. Lahdessa koirat ovat käyneet milloin toisen koiran, milloin ihmisen kimppuun. Oletan että asia on 99 prosentille väestöstä selvä, mutta varmistetaan nyt vielä lopuillekin: päällekäynti ei ole koskaan koiran vika. Ei koskaan.

Myös koirapuiston tietotoimistossa – joka siis toimii tietotoimistona, psykologin vastaanottona ja kotouttamislaitoksena sekä tässä kohtaa myös maalaisjärkisenä oikeusistuimena – tapauksille on annettu yksiselitteinen ja ehdoton tuomio: syyllinen on aina se kaksijalkainen otus hihnan toisessa päässä. Aina.

Suomalainen lainsäädäntö ei mielestäni ota riittävästi huomioon tällaisten muka-koiraihmisten rikosten vakavuutta. Kyse on paitsi fyysisestä ja henkisestä vammasta päällekäynnin kohteeksi joutuneelle eläimelle ja sen omistajalle, myös hyökänneen koiran laiminlyönnistä. Vahingot ovat pysyviä.

Sellaisesta pitäisi tuomita vähintäänkin ehdollista vankeutta ja elinikäinen kielto pitää muita kuin terraariossa tai akvaariossa kasvavia lemmikkejä.

Edellinen koiramme sai puolivuotiaana syvät traumat, kun taluttajaltaan karannut rottweiler kävi päälle. Talutushihnan päässä oli fleksi, joka ei missään tapauksessa sovellu noin isolle koiralle.

Koiraamme ei sen jälkeen enää koskaan voinut viedä koirapuistoon, jos siellä oli muita. Siksikin tämä kokemus koirapuiston tietotoimistosta on uusi ja ihmeellinen.

Vaan arvatkaapa mitä sanoi rottweilerin omistaja tapahtuneen jälkeen?

”Voi, voi.”

Markus Pirttijoki
markus.pirttijoki@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi