Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset
Mikael
Hoikkala
mikael.hoikkala@ess.fi

Esalainen

Veikkaus-väittelyssä kaikki yrittävät sumuttaa

Suomi on rahapelaamisen kärkimaita, mutta tuskin koskaan aiemmin on rahapeleistä keskusteltu yhtä kiivaasti kuin viime viikkoina. Valtionyhtiö Veikkaus ampui itseään täysillä jalkaan, kun se kompastui kyseenalaiseen mainontaansa samalla, kun puhe pelihaitoista oli ennestään tapetilla.

Pelikoneet pois kaupoista -kampanja ei ole enää somerummutuksen varassa. Peliautomaattien sijoittelun rajoittamista on puollettu ministeritasolta asti. Tulipa muutoksia tai ei, tärkeintä on, että Veikkauksen toiminnasta uskalletaan puhua kriittisemmin.

Veikkauksen puolustamiseen on yli miljardi syytä. Sen verran yhtiö jakaa euroja urheilulle, kulttuurille, tieteelle, taiteelle, veteraaneille sekä sosiaali- ja terveystyöhön.

Puolustautumisen keinona Suomeen on luotu rahapelialan kieli, jolla yleisöä johdetaan harhaan ja joka tunkeutuu myös uutisiin, koska moni toimittaja ei tunne pelialaa hyvin. Yksi keskeinen harhatermi on ”laittomat peliyhtiöt”, jota Veikkauksen edunsaajat ovat toitottaneet tänäkin vuonna viitatessaan ulkomaisiin, täysin laillisesti toimiviin kilpailijoihin.

Pelimarkkinointiaan Veikkaus on hämärtänyt kutsumalla osaa siitä ”tuoteinformaatioksi”, jotta kyseenalaista mainontaa on pystytty harjoittamaan ja peittelemään markkinointibudjetin suuruutta.

Kaksinaamaisuus ei ole ollut Veikkauksen yksinoikeus.

Samaa peliä on pelannut sen äänekkäin oppositio, pokeri- ja vedonlyöntiaktiivit. Piireistä, joissa laajalti vallitsee markkinamyönteisyys ja holhoamisen vastustaminen, kuuluu nyt kova huoli ja huuto: peliautomaatit on saatava pois kaupoista. Kuinkahan moni vastusti alkoholin myyntirajoitusten keventämistä?

Kysymys ei tietenkään ole pelkästään pelikoneista. Haittapelaaminen toimii keppihevosena taistelussa, jonka loppupäämääränä on kaataa Veikkauksen monopoli.

Jos monopoli murtuu ja ulkomaalaiset peliyhtiöt pääsevät Suomen markkinoille, rahapelien näkyvyys ja tarjonta kasvaa. Silloin vaaravyöhykkeellä eivät ole hedelmäpelimummot, vaan kotonaan nettipeleihin koukuttuva uusi peliriippuvaisten sukupolvi.

Nykytilanteeseen verrattuna rahapelimonopolin kaataminen ei ole niin vaarallinen skenaario kuin saattaa kuulostaa. Ulkomaisilta pelifirmoilta tulisi uutta sponsorirahaa ainakin huippu-urheiluun, eikä Veikkauksen muidenkaan edunsaajien potti välttämättä pienentyisi yhtään.

Uutistoimisto STT raportoi viime viikolla Ruotsin mallista. Länsinaapurissa monopoli purettiin vuodenvaihteessa. Toimiluvan saaneilta peliyhtiöiltä peritään peliveroa, jota on kertynyt yli odotusten – tammi-kesäkuussa 170 miljoonaa euroa. Valtio sai puolessa vuodessa sen mitä oli budjetoinut koko vuodelle.

Vaikea nähdä, miksei sama voisi toimia Suomessakin. Veikkaus pitäisi taatusti asemansa suomalaispelaajien suosikkina. Sen tuottopotti edunsaajille pienenisi jonkin verran, mutta tätä hävikkiä kompensoitaisiin ulkomaisten yhtiöiden peliverolla, jota tällä hetkellä ei saada senttiäkään. Samalla yhtiöt saataisiin Suomen viranomaisvalvonnan piiriin.

Voitaisiinko puhua ennemmin näistä tosiasioista kuin ”laittomista peliyhtiöistä”?

Lue myös: Veikkaukselle tuli hätä käteen
Mikael Hoikkala
mikael.hoikkala@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi