Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset
Markus
Pirttijoki
markus.pirttijoki@ess.fi

Esalainen

Avoin (myynti)kirje Donald Trumpille

Arvoisa herra Amerikan yhdysvaltain presidentti Donald Trump, pyydän mitä nöyrimmin hetkellistä huomiotanne presidentillisten kiireiden keskellä. Unohtakaa toviksi Kiina, Pohjois-Korea ja Afganistan ja suokaa sen sijaan arvokasta aikaanne Suomen suuntaan, sillä minulla on teille tärkeää asiaa.

Ja siltä varalta, että äskeinen meni yli hilseen, sama twitteriksi: ”Kuule jamppa, höristä korvia, nyt on sauma tehdä hilloa! #earn #money #from #finland”.

Olen pannut merkille teidän kasvaneen kiinnostuksen Pohjoismaita kohtaan. Ensin teillä oli palava halu perehtyä ruotsalaiseen järjestelmään, kun yrititte taivutella Ruotsin pääministeriä Stefan Löfveniä vaikuttamaan amerikkalaisen räppärin Asap Rockyn oikeudenkäyntiin pahoinpitelystä.

Kenties teille tuli yllätyksenä, että täällä hallitukset eivät jaa tuomioita vaan oikeuslaitokset. No, kantapään kautta oppii ja oppi ei kaada ojaan. Yleensä. Niin sanotuissa normitapauksissa.

Kiinnostuksenne Pohjoismaihin ei ole suinkaan rajoittunut ruotsalaisiin. Olette hieronut tuttavuutta myös tanskalaisten kanssa sillä ajatuksella, että he myisivät teille Grönlannin. Ymmärrän, että olette kiinnostunut Grönlannin rannikon öljystä ja maan uumenissa kimmeltävistä jalokivistä.

Silti on vaikea ymmärtää, mitä järkeä teidän on ostaa tuollainen jättimäinen möhkäle lunta ja jäätä? Grönlanti on melkein kaksi kertaa yhtä suuri kuin kaikki Pohjoismaat. Siinä saattaisi herkästi tulla maksaneeksi ihan turhasta.

Eikä sillä voi kovin suurta geopoliittista merkitystäkään olla. Jos haluatte ammuskella niitä ohjuksianne, niin ei siihen nyt tuollaista maanosan kokoista saarta tarvita. Vähempikin välttää.

Jos Grönlannin sijaintia ajattelee, niin kuvionne ei aukea sitten millään. Ainoa lähinaapuri on Kanada. Ette kai te sentään kanadalaisten kanssa rupea rähisemään?

Geopoliittisesti paljon fiksumpaa olisi ostaa Islanti, Pohjoismaa sekin. Tiedä vaikka näin olisi tapahtunutkin, jos olisitte ollut vallassa kymmenen vuotta sitten. Oli se sen verran heikossa hapessa silloin. Muttei enää.

Unohdetaan siis Islanti, Ruotsi ja Tanska. Kääntäkää katsetta vielä piirun verran itään: miten olisi kappale kauneinta Suomea? Geopoliittista merkitystä ei tarvinne alleviivata.

Meilläkin on kohtalaisen kiinnostava saari. Sitä kutsutaan Ahvenanmaaksi. Jos taas viisarinne värähtää enemmän jaloaineista, voin paljastaa teille pienen salaisuuden: Suomessa on silmänkantamattomiin kultaa. Kyllä, kultaa! Sitä kutsutaan vihreäksi kullaksi ja se kasvaa kuin itsestään. Sen kemiallinen merkki on puu.

Suomen valtiolla on näitä kultavarantoja kuin Roope Ankalla kolikoita.

Sitten vielä toinen vinkki ja tämä vain meidän kesken, ettei huhu leviä ja spekulatiivinen raha ehdi väliin. Minulla on sellainen kutina, että Suomen tulot ja menot ovat menossa pahemman kerran vinksalleen. Tässä voi hyvinkin käydä niin, että valtiolle tulee hätä, ja hätäpäissään kun myy, syntyy ostajan markkinat.

Näppäilette vain kännykkäänne Suomen puhelinnumeron, kerrotte hinnan ja alatte vuolla kultaa, ihan kirjaimellisesti.

Markus Pirttijoki
markus.pirttijoki@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi