Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset
Emma
Auvinen
emma.auvinen@ess.fi

Esalainen

Onks sullakin ihan kauhee flomo?

Ystävä soitti minulle stressaantuneen kuuloisena Helsingistä sunnuntaina. Hän kysyi voisiko tulla visiitille luokseni, nyt heti, seuraavalla junalla.

Häntä vaivasi flomo – tuo trendikkäiden, tiedostavien ja urbaanien parikymppisten vitsaus. Ilmaus flomo yhdistää ”fear of missing out” (fomo) -ilmauksen Flow-festarista paitsi jäämisen aiheuttamaan kateuteen. Ystäväni oli itse päättänyt jättää tapahtuman välistä, mutta flomosta tuli silti vahva. Festarialueelle Suvilahteen olisi ollut hänen kotoaan vain muutama raitiovaunun mitallinen matkaa. Lahti oli riittävän kaukana.

Ulkopuolisuuden tunnetta pelkäävä ihminen tekee epätoivoisia tekoja: Matkustaa vaikka Lahteen, jotta saa ajatukset pois siitä, mistä jää paitsi. Sitä uskoo festareille osallistuvien kavereiden pääsevän osaksi maagista ja ainutlaatuista kokemusta.

Kolmipäiväisessä Flow’ssa oli tällä kertaa 83 000 kävijää. Vaihtoehtomusiikin kuumien nimien kuuntelun lisäksi festareilla voi vaikkapa katsella elokuvia ja taidenäyttelyitä.

Ensimmäisen kerran vuonna 2004 järjestetty festari on kasvanut vuosi vuodelta ja samaa tahtia on kasvanut Flow-kateellisten määrä. Myös lippujen hinnat ovat kohonneet kymmenessä vuodessa yli kaksinkertaiseksi. Kolmen päivän lippu maksoi tänä vuonna 215 euroa.

Sosiaalinen media lietsoo missaamisen tunnetta. Hurmioitunut festariväki tuuttasi jälleen viikonloppuna Instagramin täyteen kuvia ja videoita. Beyond meat -burgereita! Glitteriä! Trendikkään näköisiä ihmisiä poseeraamassa tyylikkäällä taustalla Suvilahden karun kauniissa miljöössä. Käytännössä koko alue on some-kulissia. Järjestäjät kiittävät ilmaisista mainoksista.

Flow’n missaamisahdistus on saanut nokkelimmat kehittelemään keinoja työntää ongelma pois tietoisuudestaan. ”Oletteko tekin poistaneet Instagramit puhelimistanne”, kyseli eräs flomon kourissa kärvistellyt festariviikonloppuna. Hän oli vakaasti päättänyt teeskennellä, ettei koko festivaalia ole olemassakaan.

Mikä hauskinta, fomo voi iskeä festareilla olevaankin, kun samaan aikaan esiintyväksi on merkitty sekä Maustetytöt että Pyhimys.

Flow on muodostunut eräänlaiseksi sukupolvikokemukseksi suurelle joukolle nuoria ja nuorekkaita aikuisia. Flomo-kokemukset puolestaan muodostavat omanlaisensa sukupolvikokemuksen niille toisille, jotka osallistuivat festareihin vain sumean älypuhelimen näytön kautta.

Fear of missing out -ilmiö kuvastaa nuorten aikuisten todellisuutta. Mahdollisuuksia viettää kesäviikonloppuja on koko ajan vain enemmän. Coolit vaihtoehdot vain lisääntyvät. Jos Flow’n missaaminen ei haittaa, niin ehkä pienemmät Bättre Folk tai Naamat olisivat kiinnostaneet? Pystyyhän liput myymään sitten edelleen, jos jossain muualla tapahtuukin samaan aikaan jotain siistimpää.

Kun sitten vanhana muistelet nuoruuden kesiä, niin mitähän muistat?

Ehkä lähdit tunnin varoitusajalla Lahteen pakoon festareita.

Lahtelaisessa pizzeriassa et pystynyt tilaamaan Flow’ksi nimettyä pitsaa, koska se olisi ollut ihan liikaa.

Emma Auvinen
emma.auvinen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi