Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset
Vili
Uuskallio
@ViliUuskallio vili.uuskallio@ess.fi

Esalainen

Lämpökatastrofi puhaltaa Sysi-Suomen eloon

Olemme valistuneempia ja etevämpiä kuin koskaan, mutta samalla suunnattoman tyhmiä. Yhtenäisyyden ja määrätietoisuuden sijasta tuemme hulluutta ja lietsomme kaaosta.

Tieteessä vallitsee laaja yksimielisyys siitä, että käynnistämämme ilmastonmuutos aiheuttaa ihmiskunnalle vakavia vaikeuksia. Silti Donald Trumpin hallinto tekee kaikkensa purkaakseen päästö­rajoitukset. Jair Bolsonaro tuhoaa Amazonin sademetsät. Ja Vladimir Putin ei pane tikkua ristiin, koska laskee Venäjän hyötyvän.

Ajelemme, ostelemme, lennämme ja syömme makkaraa, koska se on mukavaa.

Maapallon maa-alueiden lämpötila on jo noussut 1,4 astetta esiteolliseen aikaan verrattuna. Tavoite maapallon keskilämpötilan nousun rajaamisesta 1,5 asteeseen on käytännössä käynyt mahdottomaksi.

Hallitustenvälinen ilmastopaneeli IPCC huomauttaa tuoreimmassa raportissaan, että fossiilisten polttoaineiden käytöstä luopuminen ei riitä, vaan lisäksi olisi muutettava perusteellisesti muun muassa maankäyttöä ja ruokailutottumuksia. Muutokset ovat mahdollisia, mutta hitaita.

Nykymenolla maapallon ilmakehä lämpenee keskimäärin yli kolmella asteella vuosisadan loppuun mennessä. Ilmastotoimia tarvitaan kaikilla rintamilla, koska lämpenemisen hillitsemisessä jokainen asteen kymmenys on merkittävä.

Mitä enemmän maapalloa kuumennamme, sitä vakavammiksi käyvät seuraukset globaalille r­avinnontuotannolle, vesivaroille, ekosysteemeille ja yhteiskunnille.

Jos (ja kun) maapallon keskilämpötila nousee kolmella asteella, sadat miljoonat ihmiset joutuvat etsimään uuden asuinpaikan. Siinä tilanteessa Euroopan syrjäinen, pohjoinen ja harvaan asuttu kolkka muuttuu houkuttelevaksi paikaksi.

Maaseutu, jota kirjailija Tuomas Kyrön Mielensäpahoittaja-hahmo nimittää Sysi-Suomeksi, voi herätä viimeistään vuosisadan loppupuolella unestaan, johon se nyt on vajonnut.

Viime vuonna esimerkiksi Hartolassa syntyi yhdeksän lasta ja Padasjoella 15. Pohjois-Karjalan Juuka tarjosi rantatontteja 150 eurolla, mutta sai myytyä vain kolme (Yle 28.7.).

Suomen aluekehitykseen erikoistunut konsulttitoimisto MDI on ennustanut, että vuoteen 2040 mennessä väestö kasvaa Suomessa vain Uudellamaalla, Pirkanmaalla, Varsinais-Suomessa ja Ahvenanmaalla.

Minä puolestani ennustan, että syrjä-Suomi kokee vuosisadan puolivälin tienoilla renessanssin, halusimme tai emme. Rantamökki ja peltotilkku, jotka nyt irtoavat korpimailta pilkkahinnalla, voivat kohota arvoon arvaamattomaan.

Sysi-Suomessa on kuitenkin sitä, mitä ihminen välttämättä tarvitsee: vettä ja maata.

Rantoja on loputtomasti. Tiet, mökit, sähköt ja kaivot on rakennettu lähes joka niemeen ja notkelmaan.

Kasvukausi pitenee useilla viikoilla molemmista päistä. Maapallon ruokaturvan horjuessa nykyistä suurempi osa elintarvikkeista on tuotettava kotimaassa.

On syytä varautua siihen, että näemme kriisejä ja jopa yhteiskuntien romahduksia laajoillakin alueilla. Tämä voi merkitä paluuta perusasioiden äärelle, nykyistä askeettisempaan elämään.

Vili Uuskallio
vili.uuskallio@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi