Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset
Mikael
Hoikkala
mikael.hoikkala@ess.fi

Esalainen

Yksi jippo voi auttaa asunnonhaun epätoivossa

Vuokra-asuntomarkkinoilla on meneillään vuoden kiihkein aika. Kämpistä kilpailevat tuhannet opiskelijat ja joukko kausityöläisiä, joiden työjakso alkaa tai loppuu kesän taittuessa syksyyn.

Olen vuosien varrella lukenut monta artikkelia, joissa on koottu vinkit asunnonhakuun. Yksi keino on hämmästyttävän usein kuitattu vain sivulauseessa tai jätetty kokonaan mainitsematta, vaikka kyseessä on minun ja monen ystäväni kokemusten perusteella paras keino kaikista. Tämä siis teille, jotka olette vielä kämppää vailla: kokeilkaa rivi-ilmoitusta jonkin lehden asunnonhakupalstalla.

Olin itsekin täysin ummikko silloin parikymppisenä, kun sain paikan yliopistosta ja piti muuttaa uuteen kaupunkiin. Pääsin aloittamaan asunnonhaun myöhässä. Opiskelija-asuntosäätiön jono vaikutti toivottomalta tieltä, joten piti toivoa, että tuurilla löytäisin haluamani yksiön tai kimppakämpän. Vähemmän yllättäen me märkäkorvaiset nuoret miehet emme tulleet valituiksi, kun täytimme hakupapereita asunnoista, joita tavoitteli moni muukin. Nettihakujen antama tarjonta kävi suppeaksi, epätoivo kasvoi.

Onneksi pari kaveriani päätti laittaa rivi-ilmoituksen paikallislehteen. He saivat monta kelvollista tarjousta yksityisiltä vuokranantajilta ja pääsivät valitsemaan mieleisensä.

Sitten he vinkkasivat ylijääneestä kakkosvaihtoehdostaan minulle ja kaveriporukan neljännelle jäsenelle. Soitin kyseiselle vuokranantajalle heti, lähdimme Tampereelle katsomaan kämppää heti kun pystyimme. Kättä lyötiin päälle suoraan näytön päätteeksi. Saimme pikkuruisen kolmion keskustan liepeiltä kohtuuhintaan.

Vielä parempiakin diilejä on ystäväpiirissäni nähty. Eräät saivat Helsingin Kruununhaasta poskettoman ison kimppäkämpän pilkkahintaisella neliövuokralla. Kyseessä oli entinen liikehuoneisto, josta piti vaihtaa rumat toimistovalaisimet pois. Tämän vuokralaiset sovitusti tekivät ja avittivat edullisen sopimuksen syntyä.

Kämppä oli löytynyt rivi-ilmoituksella suomenruotsalaisen seurakuntalehden kautta.

Moni mainitsee ilmoituksessaan ammattinsa. Näin ovat tehneet muutamat opiskelukaverini, jotka ovat olleet kirjastossa töissä. Se taitaa herättää mielikuvan rauhallisesta vuokralaisesta, sillä parhaimmillaan on tullut kymmeniä yksiötarjouksia.

Todennäköisesti rivi-ilmoituksen teho on jonkin verran laskenut, koska asunnonvälitys on siirtynyt suurissa määrin nettiin.

Yksityisten vuokranantajien joukossa on kuitenkin paljon iäkästä väkeä, joille rivi-ilmoitus on edelleen keinojen kunkku. Ainakin jotkut heistä ovat valmiita vuokraamaan asuntonsa miellyttävän ja luotettavan oloiselle nuorelle alle markkinahinnan.

Hyvin kirjoitettu rivi-ilmoitus tekee vaikutuksen. Se kielii reippaasta oma-aloitteisuudesta.

Vaihtehtoisesti voi kokeilla rivi-ilmoituksen nykyversiota eli avointa Facebook-kuulutusta, jossa omalla naamalla ilmoitetaan asunnon- tai työnhausta ja kerrotaan lyhyesti omasta itsestä. Sikäli kuin olen tällaisiin ilmoituksiin törmännyt, ne näyttävät toimivan aika hyvin.

Mikael Hoikkala
mikael.hoikkala@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi