Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset
Sanni
Laine
sanni.laine@ess.fi

Esalainen

Ei ilmaisjakelua tai parisuhdepakotusta, kiitos

Sankari saa leffan lopussa naisen, ja minua kyllästyttää. Hyvin rakennettu rakkaustarina on kiehtova, mutta sitä yleisempi täysin turhanpäiväinen romanttinen juonikoukku ja puskista tullut pusu ennen lopputekstejä. Hahmoilla ei ole kemiaa, suhdetta ei pedattu mitenkään, kumpikaan ei missään vaiheessa ilmaissut kiinnostustaan toiseen, mutta eihän sankari voi olla onnellinen, jos ei pääse vähän pelehtimään.

Viihteen parisuhdekeskeisyys turhauttaa. Epävarmuutta, yhteiskunnallisia ongelmia ja ihmisyyttä voisi käsitellä niin monilla eri tavoilla, mutta sen sijaan juoneksi valitaan aina uudestaan loppuunkulutettu rakkaustarina, jossa täydellinen mies ja täydellinen nainen rakastuvat ensisilmäyksellä, ajautuvat väärinymmärryksen takia erilleen, kohtaavat uudelleen ja elävät elämänsä onnellisena loppuun asti yhdessä.

Enkä kiellä, eikö rakkaudessakin riittäisi käsiteltävää. Romanttinen jännite on huumaavaa, ihanaa ja kaiken täyttävää. Se ei kuitenkaan ole itseisarvo. Ihmisillä, niin Hollywood-elokuvien sankareilla kuin kerrostalonaapureillakin, on myös muita merkityksellisiä, vaikeita, voimaannuttavia ja kipeitä ihmissuhteita kuin parisuhde.

Vielä enemmän ruusunpunaiset romantiikkalasit ärsyttävät, kun olet itse niiden katseen kohteena.

Rakkautta ja elämänkumppania etsitään sellaisella vimmalla, ettei potentiaalisille ystäville saa uhrata ajatustakaan, vaikka kohtaamiset ja kiehtovat keskustelut ovat tutustumisessa parasta. Joskus sinkun parisuhdeviritelmät kiinnostavat enemmän ystäviä kuin sinkkua itseään.

Sama kaava toistuu kerta toisensa jälkeen. Mainitsen ohimennen illan treffeistä ja ystäväni innostuvat. Jännittävää, kipinöitä, tunteen paloa! Palaan kotiin intoa puhkuen ja iloisena. Treffit olivat tosi kivat, ja uudesta tuttavuudesta saa varmasti kaverin. Kun kerron saman uteleville ystävilleni, he pettyvät. Ai kavereitako vain?

Vaikka olin ollut täysin tyytyväinen illan kulkuun, alan epäillä itsekin. Yhtäkkiä ilta-auringossa istuskelu, nauru ja juttelu ei olekaan tarpeeksi. Jos ensitreffit eivät pääty suudelmaan ja yhteiseen asuntolainaan, sinkku on epäonnistunut ihmisenä.

Sinkku ei ole puolikas, keskeneräinen tai vajaa sen takia, ettei ole parisuhteessa. Eikä sinkku ole huono sinkku, vaikka kaipaisikin parisuhdetta. Nyt elämme kummallisessa oravanpyörässä, jossa parisuhde on niin tavoiteltava olotila, että siihen täytyy tarrautua kaikin voimin suhteen laadusta huolimatta, ja sinkkuus on vain välitila, jonka läpi pitää päästä hammasta purren ennen kuin seuraava sutina pelastaa kurjuudelta.

Etenkin nuoret aikuiset saavat kyselyitä parisuhdestatuksestaan yhtä usein ja pyytämättä kuin mainoksia postiluukusta. Eikä siinä mitään, saa kysyä! Parisuhteet, tapailukumppanit, treffit, ihastukset ovat osa arkea ja elämää, jonka jakaa ilolla ystävien kanssa. Mutta ystävä, hillitse himosi surkutella ja jätä myötätuntoinen katse välistä, jos kaverisi kertoo, ettei hänellä ole juuri nyt mitään meneillään. Lohduttava lause ’kyllä sinäkin vielä jonkun löydät’ on lähinnä koominen. Niin varmasti löydänkin, mutta mihin tässä on kiire.

Sanni Laine
sanni.laine@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi