Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset
Saara
Larkio
saara.larkio@ess.fi

Esalainen

Kun tubettaja jotain kertoo, ufoistakin tulee totta

Yhdysvalloissa yli miljoona ihmistä aikoo hyökätä Area 51:een, selitti 12-vuotias­ ruokapöydässä. Katsoimme siippani kanssa häntä kysyvästi.

– Mistä kuulit tällaisesta?

– No Roni Bäck kertoi siitä, vastasi 12-vuotias.

Bäck on suomalainen tubettaja­, jonka Youtube-kanavalla on 483 000 tilaajaa. Area 51:llä tarkoitetaan Yhdysvaltain ilmavoimien tukikohtaa, jonka olemassaolo salattiin pitkään, ja jossa on joidenkin mukaan nähty ufojakin.

– Ei kyllä nyt kuulosta ihan... Ei tuo voi pitää paikkaansa. Olikohan kyseessä vitsi? sanoin.

– Ei, kun oikeasti yli miljoona ihmistä on ilmoittautunut netissä tähän hyökkäykseen, mutta Bäck epäili, että ehkä vain kaksi tulee paikalle, 12-vuotias jatkoi.

Yle kertoi hiljan, että kyseessä on netissä laajalle levinnyt, huumorimielellä luotu Facebook-tapahtuma, joka tähtää yllätysrynnäkköön Alue 51:lle 20. syyskuuta ”ufoja katsomaan”. Tapahtumaan on ­ilmoittautunut jo yli 1,6 miljoonaa ihmistä. Tästä tubettaja-Bäck puhui kanavallaan, mutta tyttäreni ei liene ainut lapsi, jolta puheiden humoristisuus on mennyt täysin ohi.

Siippani mielestä siinä on iso riski, että osa lasten ja nuorten ihannoimista tubettajista ja muista somevaikuttajista puhuu kanavallaan niin oikeista uutisista kuin kaikenlaisista tempauksista, jotka voivat kuulostaa oikeilta uutisilta, mutta eivät sitä ole. Ei ole tällöin mikään ihme, että lapsilta menevät puurot ja vellit sekaisin, kun ne menevät aikuisiltakin.

Kaikkia aikuisia ei vain kiinnosta ajatella itse, mutta lasten kohdalla emme voi olettaa, että he osaavat aina erottaa totuuden valheista, epätiedon olennaisesta.

A-lehtien ja Aikakausmedian ­yhteistyössä toteuttama Tubettajan valta ja vastuu -tutkimus (2018) selvitti, miten tubettajat kokevat vaikutusvaltansa. Tulosten mukaan 75 prosenttia haastatelluista tubettajista kokee olevansa roolimalli ja miettii sen vuoksi tarkasti, mitä sanoo tai tekee videoillaan.

Hyvä näin. Mutta entä ne loput? Tutkimuksen mukaan osaa tubettajista ei koe mitään vastuuta tekemisistään. Kuitenkin, halusimme tai emme, sometähtöset ovat tänä päivänä lasten ja nuorten idoleita.

Roni Bäck kollegoineen ei tietenkään ole päävastuussa kaikista seuraajistaan, vaan lasta lähellä olevien aikuisten niin kotona kuin koulussa pitää jaksaa sitkeästi vaikuttaa kriittisen ajattelun ja terveen kyseenalaistamisen puolesta.

Katsoin kyseistä Area 51 -aluetta ja Facebook-vitsiä käsittelevää videota, josta on tykätty 12 000 kertaa. Video on hyvin viihteellisesti toteutettu, ja vaikka ymmärrän miksi, ehkä Bäckin ja kumppaneiden olisi syytä vielä nykyistä enemmän korostaa, millaisesta asiasta ­videoissa puhutaan. Ovatko kyseessä valeuutiset, huumoriuutiset vai viralliset uutiset?

Valitettavasti se ei ole enää selviö.

Olin itsekin lapsena niin hyväuskoinen, että yläluokkalaiset onnistuivat jallittamaan minua mitä ihmeellisimpiin etsintöihin. Opin nöyryytyksen kautta, että kaikkea kuulemaansa ei pidä uskoa.

Onneksi tyttäreni haluaa ja uskaltaa kertoa minulle asioita, joista kuulee tai joita hän netissä näkee. Mutta on selvää, että aina en ole paikalla ajoissa. En onnistu tässä yksin.

Saara Larkio
saara.larkio@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi