Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset
Ruska
Paronen
ruska.paronen@ess.fi

Esalainen

Lahti Cheekin silmien läpi katsottuna

Istuimme ruokalassa työporukan kanssa. Eräs työkaverini kertoi tarinaa siitä, kuinka aikoinaan Jalkarannassa asuvat huvilanomistajat haaveilivat omasta ratikasta, joka kulkisi keskustan ja Jalkarannan välillä. Toinen työkaverini tokaisi, että jos hän jotain Lahteen kaipaisi, niin funikulaaria. Ensin nauratti, mutta sitten aloimme pohtia asiaa tarkemmin.

Lahteenhan on oikeasti kaavailtu funikulaaria eli rinnehissiä. Viime vuoden helmikuussa Etelä-Suomen Sanomien haastattelussa kaupungin projektipäällikkö Pirkko-Leena Jakonen kertoi rinnehissisuunnitelmista osana Ranta-Kartanon vuonna 2030 valmistuvaksi kaavailtua aluetta. Suunniteltu funikulaari sijoittuisi Kariniemen Lanupuiston ja satama-alueen välille. Rinteeseen tulisi myös näköalaterassi ja ravintolapalveluita.
 

Funikulaari tuntuu aluksi turhuutta huutavalta ajatukselta, mutta kukapa kieltäisi, etteikö olisi hienoa katsella Vesijärven maisemia lintuperspektiivistä.

Mikään turistipyydys funikulaari ei silti ole. Sen olemme saaneet oppia Turun ajoittain surkuhupaisaa esimerkkiä seuratessamme.

Tavallaan Lanupuisto olisi mielenkiintoinen kohde funikulaarille, mutta mielestäni funikulaari tarvitsee myös oikeasti käytännöllisen syyn olemassaololleen. On myös kyseenalaista, kenen ravintolalle funikulaari kulkisi ja osallistuisiko ravintola funikulaarin kustannuksiin.
 

Turussa funikulaarin on tarkoitus toimia myös joukkoliikennevälineenä. Käytännössä hissi kuljettaa ihmisiä 30 metriä korkealle Kakolanmäelle, jonne on kaavailtu yli tuhannen ihmisen asuinaluetta, mutta joka on linja-autolle liian hankalassa paikassa.

Sinänsähän Lahdessa riittäisi mäkiä, mutta niistä monikaan ei taida olla sellainen, jota linja-auto ei tavoittaisi. Nopean pohdinnan jälkeen itselleni tulee ensimmäisenä mieleen Männistönrinne Kärpäsessä.

Työkaverini mielestä funikulaarin ei tarvitsisi olla välttämättä linja-auton sijainen, mutta mäkisessä kaupungissa pyöräilijä ja jalankulkija voisivat tarvita toisinaan helpotusta matkaansa. Käytännöllinen funikulaari tekisi Lahdesta heti hieman esteettömämmän paikan elää.

Yksi hyvä ja käytännöllinen paikka funikulaarille voisi olla Kivistönmäellä. Sieltä aukeaisi hieno näkymä lahtelaiseen kaupunkimaisemaan turistienkin ihailtavaksi.
 

Kun funikulaarin paikka on selvillä, on tietysti suunniteltava, miltä hissi näyttäisi.

Mielestäni, jos funikulaarilla tosissaan halutaan houkutella matkailutuloja ulkomailta, voitaisi pohtia kohdennettua markkinointia. Esimerkiksi muumithan ovat kova juttu Japanissa. Ehkä japanilaisetkin saapuisivat sankoin joukoin, jos Lahdessa voisi matkustaa valtavalla muumipapalla.

Jos taas halutaan, että funikulaari kuvastaisi rakasta mastokaupunkiamme, voisihan hissistä tehdä esimerkiksi rap-spektaakkelin, joka tapahtuisi Cheekin päässä. Riimien soidessa taustalla hissistä voisi ihailla eteen avautuvaa kaupunkimaisemaa rap-legendan silmien läpi katsottuna.

Kolmas idea voisi olla lahtelaisen ruokakulttuurin symboli, tässä tapauksessa lentävä lihamuki.

Ruska Paronen
ruska.paronen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi