Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset
Matti
Eve
@EveMatti matti.eve@radiovoima.fi

Esalainen

Lahti ei voittanut euroviisuja

Euroopan ympäristöpääkaupunki -titteli näkyy ja tuntuu vahvasti lahtelaisessa katukuvassa vuonna 2021.

Näin julisti Lahden kaupungin virallinen delegaatti toukokuussa Oslossa, kun kolmas haku Euroopan Green Capital -kisassa päättyi vihdoin Lahden voitoksi.

Esimakua tuosta lupauksesta on nähtävissä, kun katukuvaan ovat ilmestyneet jättimäiset voittoa julistavat banderollit saatesanoin: ”yhdessä tehty”. Ihan koko kaupungin hankkeeksi ei tätä kyllä voine kutsua.

Kuuntelemalla ihmisten kommentteja sekä lukemalla esimerkiksi Etlarin mielipidepalstan kirjoituksia, niin vielä on pitkä matka siihen, että tittelin johdosta heitellään hattuja ilmaan Mukkulassa, Ahtialassa ja Liipolassakin. Enemmän tuntuu siltä, että Green Capital oli vuosikausien pakkomielle hyvin pienelle virkamies- ja päättäjäjoukolle. Yhtä kaikki, nyt ovat hylsyt sylissä ja tästä panostuksesta tulee repiä irti kaikki riemu, kun se titteli jo tuulikaapissa kolkuttelee.

Green Capital ei totuuden nimissä ollut mikään massiivinen mediavoitto. Yksinkertaisella Google-haulla pystyy huomaamaan, että Lahden voitto jäi olemattomalle huomiolle suomalaisissa medioissa. Maailmalla voitosta ei juurikaan mainintaa löydy, joten ihan euroviisuvoittoon tai jalkapallon Mestarien liigan voittoon ei tätä kannattaisi verrata.

Ei tätä voittoa myöskään kannata väheksyä, vaan toivoa, että tittelistä olisi todellakin merkittävää hyötyä kaupungin huomioarvon nostajana ja taloudellisestikin.

Tässä mitataan myös meidän, kaupunkilaisten, sitoutumistamme yhteiseen hankkeeseen. ’Yhdessä tehty’ on kaunis ajatus, mutta sen täytyy olla jotakin muuta kuin päälle liimatun oloinen slogan kaupungin virallisissa tiedotteissa, mainoksissa ja latojen seiniin naulatuissa banderolleissa.

Euroopan ympäristöpääkaupunki ei voi tarkoittaa sitä, että kaupunkilaisten kustannuksella tehdään mitä tahansa arjen hankaloittamiseksi. Täällä on jo keskustasta saatu autoilijat häädettyä laitakaupungille. Lisää katujen kaventamisia suunnitellaan ja autolla kulkemista hankaloitetaan. Voisikin kysyä, kuinka paljon nämä katumuutokset ovat parantaneet esimerkiksi Lahden kiinnostavuutta, matkailutuloja, kaupan kasvua, työpaikkoja, ympäristöystävällisyyttä tai kaupunkilaisten elämänlaatua?

’Yhdessä tehty’ vaatii nyt tekoja, joista voimme olla ylpeitä ja joihin voimme sitoutua. Kieltojen ja kulkemisen hankaloittamisen sijaan toivoisi pieniä arkisia ratkaisuja, oikeasti hyödyllisiä ekotekoja, jotka vaikuttavat jokapäiväiseen elämäämme.

Ympäristökaupunki voi olla niinkin pieniä asioita kuin vaikka hymynaamoin koristellut roskakorit. Yhteisten puistoalueiden ja muiden julkisten paikkojen yleinen siisteys on näkyvä osa ympäristöpääkaupunkia. Ei meidän tarvitse rakentaa miljoonia maksavia, itsestään maatuvia ”Eiffel-torneja” eikä muurata hassunhauskoilla kukkaruukuilla ajoratoja umpeen.

Tässä olisi myös ainutlaatuinen tilaisuus kysyä kaupunkilaisten mielipidettä. Virkamiestyönä ideat nettiin, ja siellä pääsisimme rouhimaan ja peukuttamaan ideoita. ’Yhdessä tehty’ tarkoittaa myös yhdessä suunniteltua ja hyväksyttyä.

Matti Eve
matti.eve@radiovoima.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi