Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset
Hanna
Myyrä
hanna.myyra@ess.fi

Esalainen

Huussin sijasta ekomukavuuksia - mökkeilyperinnettä ei näytä mikään uhkaavan

ESS käsitteli viime viikolla vapaa-ajan asumista ja sen merkitystä pienille kunnille. Mökkikulttuuri on Suomessa voimissaan, vaikka muuttuukin, mutta niinhän kaikki.

Päijät-Hämeessä on myynnissä runsaasti suhteellisen alkeellisia mökkejä, joita ikääntyneet omistajat eivät enää kykene pitämään pystyssä ja joille eivät mahdolliset nuoremmat polvet enää hakeudu joko sijainnin tai varustelun puutteellisuuden vuoksi. Monissa mökeissä on myös jätetty jätevesiasetuksen vaatimat muutostyöt odottamaan uuden omistajan toimia.

Mökistä halutaan nykyisin ennen kaikkea paikka, jossa levätä ja rentoutua. Moni haluaa käyttää aikansa muuhun kuin mökin jatkuvaan ylläpitämiseen ja korjausprojekteihin, minkä vuoksi erilaisilla mökkitalkkaripalveluilla on kysyntää. Niiden tarjoamisella kunnat, joissa vapaa-asuntoja on paljon, voivat varmistaa, että uudetkin sukupolvet viettävät paikkakunnilla kesiään.

Vaikka monet nykyiset työikäiset haluavat kantovesi-huussi-yhdistelmän sijasta nykyaikaisempia mukavuuksia, ekologiset vapaa-ajan asunnot kiinnostavat edelleen, ei vähiten ilmastonmuutoskeskustelun vuoksi. Mökille ei välttämättä haikailla tiskikonetta, mutta älypuhelinten ja tietokoneiden aikakaudella ilman sähköä on vaikeaa tulla toimeen.

Tunnustan, että olen katsonut Huvila & huussi -ohjelman melkein jokaisen jakson. Suurimpana syynä on ollut, että ohjelma on esitellyt jännittäviä ekologisia ratkaisuja, joilla saavutetaan ainakin melkein kaupunkiolojen mukavuudet ilman viemäröintiä ja sähköä.

Esimerkiksi sisätiloihin asennettavat, polttavat kuivakäymälät takaavat sen, ettei sadesäällä tarvitse lähteä pihan perälle. Toisaalta aurinkosähköllä voidaan lämmittää tiskivedet vaikka kesäterassilla, jos vatisysteemi ei houkuttele. Kun on kysyntää vaihtoehdoille, myös kekseliäisyydelle on sijansa.

Nykyaikainen vapaa-ajanasunto voikin olla hyvin varusteltu, mutta silti energiatehokas sekä edullinen käyttö- ja ylläpitokustannuksiltaan. Kun sähkönsiirtomaksun hinnantarkistus tarkoittaa vääjäämättä hinnannousua, aurinkopaneeleilla voidaan tuottaa sähköä niin, ettei tarvitse maksaa turhaan niistä jaksoista, kun mökillä ei olla.

Vaikka moni varmasti nauttii mökkipihansa laittamisesta ja istutusten hoidosta, pihojen luonnonmukaisuus näyttäisi olevan suosittua. Osin syynä on helppohoitoisuus: Varvikkoa ei tarvitse leikata ja metsämarjat poimii näppärästi pihapiiristä.

Puutarhan ja pottumaan sijasta monelle riittää yrtti- ja salaattipenkki, josta napsia lisukkeita pöytään.

Sama pätee toki myös omakotipihoihin, koska mahdollisuutta kasvattaa suuret sadot koko talveksi rajoittaa usein jo säilytysmahdollisuuksien rajallisuus.

Jos joillekin sukupolville mökkielämä tarjosi paluun luontoon ja maalaiselämään kaupunkiin ja kerrostaloon muuton jälkeen, nykypolville mökkielämällä on muita merkityksiä. Suomalaista mökkeilyperinnettä ei näytä mikään uhkaavan. Kaipuu järvenrantaan ja saunan lämmitykseen elää meissä niin vahvana.

Hanna Myyrä
hanna.myyra@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi