Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset
Elina
Nissinen
elina.nissinen@ess.fi

Esalainen

Kapinoi karvoillasi, sillä hiukset ovat politiikkaa

Yläasteella olin vaivalla kasvattanut pitkät hiukset. Haaveilimme kavereideni kanssa napaan asti ulottuvista suortuvista ja hiustenhoito oli sydämen asia.

Lukion alussa päätin kuitenkin kovasti aikuistua. Jätin värikkäät vaatteet ja kukkaprintit, koska halusin olla uskottavampi. Toistelin lausahdusta kauneusalan mullistaneelta Coco Chanelilta: nainen, joka leikkaa hiuksensa, on muuttamassa elämänsä. Tunsin piilottelevani pitkän tukkani takana.

Marssin siis kampaajalle ja napsaisin äitini suruksi 40 senttiä tukastani jättäen sen siistiksi polkaksi.

Rakastin sitä! Vihdoin olin mielestäni opiskelija ja oma itseni. Kauhistelin hempukkamaista haavettani pitkistä kutreista ja päätin, ettei se toistu koskaan.
 

Mielipiteeni vahvistui entisestään päästyäni yliopistoon. Vuosikurssillamme niin monella oli samanlainen hiusmalli, että aloimme vitsailla asiasta. Journalistiikan opiskelijan tunnisti polkasta, farkkutakista ja Marimekon kangaskassista. Leikkasin tukan lyhyemmäksi kuin koskaan, nautin sulautumisesta ja yliopisto-opiskelijan tittelistä. Olin iloinen, että kaikki oppivat tuntemaan minut lyhythiuksisena.

Sitten tapahtui käänne. Ensin laiskuuttani ja sitten tietoisesti lopetin kampaajalla käynnin. Nyt kaksi vuotta myöhemmin olen jälleen pitkätukkainen. Samalla olen törmännyt yllättävään ongelmaan: minun on vaikea ajatella itseäni vakavastiotettavana. Katson itseäni peilistä ja mietin ensimmäistä kertaa sitten yläasteen, miksi kukaan kuuntelisi tällaista nuorta typykkää.
 

Saattaa kuulostaa oman navan kaivelulta, mutta en ole hiusidentiteetteineni yksin. Päinvastoin, sillä hiukset ovat olleet vahva kannanoton muoto maailman sivu. 1920-luvulla naiset ilmaisivat lisääntynyttä vapauttaan ja itsenäisyyttään leikkaamalla vallankumouksellisesti polkan.

1960-luvulla Beatles ja halu tehdä irtiottoa vanhempien sukupolveen saivat nuoret miehet kasvattamaan pitkät hiukset, joiden kauhisteltiin edustavan sukupuolijaon hämärtymistä, velttoutta ja kurin höltymistä.

Tällä viikolla Kalifornian osavaltio kielsi lailla ihmisten syrjinnän työpaikoilla ja kouluissa hiustyylin kuten afrokampauksen tai rastojen vuoksi. Uutistoimisto AP Newsin mukaan USA:ssa on ollut useita tapauksia, joissa työntekijä on saanut potkut, koska ei ole suostunut suoristamaan hiuksiaan.

Tukalla tahkotaan myös rahaa. Curly girl -hiustenhoitometodiin sopivat tuotteet loppuivat Suomessa kauppojen hyllyistä, ja niitä valmistava Bernerin Heinäveden tehdas on joutunut lykkäämään työntekijöiden kesälomia. Pinnalista tai ei, hiukset ovat osa identiteettiä ja siksi myös politiikkaa ja taloutta.
 

On myös tärkeää pohtia, miltä asiantuntija mielikuvissamme näyttää. Onko ensimmäinen ajatus siististi parturoitu pukumies vai voisiko se olla myös kiharapäinen nainen?

Olen päättänyt, että en pätkäise polkkaa takaisin, sillä pidän hiuksistani näin. Sen sijaan opettelen sisäistämään, että minut tulee ottaa yhtä vakavasti niin pitkä- kuin lyhyttukkaisenakin.

Elina Nissinen
elina.nissinen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi