Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset
Erno
Laisi
erno.laisi@ess.fi

Esalainen

Peli on kesken, vaikka voittaja on selvillä

Kollegani Veera Sinervo kirjoitti tällä palstalla erinomaisen kolumnin (ESS 27.6.) siitä, kuinka kirkko on Pride-viikolla sivuseikka, ja oli täysin oikeassa.

Kirkon liepeillä Pride-viikon alla ja sen aikana käyty äärikonservatiivinen mölinä kansanedustaja Päivi Räsäsen (kd.) johdolla oli kaapata ilmaherruuden oikeasti tärkeiltä asioilta, joista Pride-viikolla tulisi keskustella.

Samaan aikaan, kun arviolta 100 000 ihmisen joukko marssi hymyillen tasa-arvon ja ihmisoikeuksien puolesta, oman elämänsä päiviräsäset varmaankin keskittyivät (kuten keskittyvät muinakin valveillaolohetkinä) muiden ihmisten panohommien pohtimiseen.

Seuraavaksi huutelen sivusta. En ole kirkon jäsen, koska en ole uskovainen ihminen.

Kirkon ulkopuolelta katsottuna näyttää päivän selvältä, että kirkko tulee vihkimään jo lähiaikoina samaa sukupuolta olevia pareja. Itse asiassa osa papeista tekee sitä jo nyt, vaikka kirkon virallinen kanta samaa sukupuolta olevien avioliittoihin on yhä kielteinen.

Kun kirkko ei itse pysty tekemään vääjäämättömästi käsillä olevaa päätöstä, maallinen oikeus tekee sen kirkon puolesta.

Pohjois-Suomen hallinto-oikeus kumosi taannoin homoparin vihkineelle papille annetun varoituksen. Seuraavaksi asiaa käsiteltäneen korkeimmassa hallinto-oikeudessa. Ennakkoarvioiden mukaan korkein hallinto-oikeus on samoilla linjoilla alemman oikeusasteen kanssa.

Kirkon sisäinen keskustelu suhtautumisessa samaa sukupuolta oleviin pareihin on pääasiassa vaimeaa ja kiusallista muminaa.

Pride-viikon alla pääkaupunkiseudulla julkaistavan Kirkko ja kaupunki -lehden päätoimittaja, pappi Jaakko Heinimäki oli kolumnissaan jotain mieltä. Virkistävää!

Heinimäki valitsi puolensa ja kehotti Päivi Räsästä epäsuorasti nostamaan kytkintä evankelis-luterilaisesta kirkosta.

Heinäkuun alussa Lahden seudulla julkaistavan Kirkonseutu -lehden päätoimittaja Markus Luukkonen keskittyi kolumnissaan keskustelusta keskustelemiseen olematta oikeastaan mitään mieltä.

Kun kirkossa vaikuttavat ”tolkun ihmiset” keskittyvät kädenlämpöiseen ”yhtäältä, toisaalta” -jaaritteluun, vääjäämättömän toteutuminen vain hidastuu eikä kenelläkään ole kivaa.

Kirkon väkeä jakavaa kysymystä ei voi yksinkertaisesti enää lakaista maton alle, vaikka se olisi ”sensitiivisyyden” perään kyselevien arkajalkojen mielestä paras tapa.

Kirkolla on kaksi vaihtoehtoa: Joko myönteinen suhtautuminen samaa sukupuolta olevien avioliittoon voittaa tai kirkko luopuu vihkioikeudestaan.

Konservatiivien paikallaan pysymisen tavoite ei ole enää vaihtoehto.

Peli on vielä kesken ja lopullinen tulos on vielä epävarma, mutta voittaja on jo selvillä.

Siviilioikeuden emeritusprofessori Urpo Kangas totesi kesäkuussa Ylen haastattelussa, että ”kirkko hävisi pelin, kun se luuli, että se voisi ohittaa tasa-arvoisen avioliittolain ja tehdä omia päätöksiä kirkkokäsikirjaan perustuen”.

Suomen laki on herran sanan kirjaimellisen tulkinnan yläpuolella. Luojan kiitos!

Erno Laisi
erno.laisi@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi