Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset
Hanna
Myyrä
hanna.myyra@ess.fi

Esalainen

Luonnonlait ovat yhä voimissaan

Nykyihminen saattaa herkästi erehtyä luulemaan, että tekniikka olisi ottanut selkävoiton luonnonvoimista. On tilanteita, joissa luonnonlakeja on syytä kunnioittaa, vaikka luonnonilmiöitä ei pelkäisikään. Esimerkiksi ukkosella kannattaa hakeutua suojaan ja muualle kuin puun alle.

Lahteen osunut alkukesän ensimmäinen ukkonen ei havaintojeni mukaan aiheuttanut minkäänlaista liikehdintää Lahden satamassa kulkevissa tai kahvilassa istuvissa. Jäätelöä nuoltiin ja kahvia maisteltiin kaikessa rauhassa jyrinän keskellä. Ehkä kova sadekuuro olisi aiheuttanut enemmän liikettä, koska kastuminen on epämiellyttävää.

Kun salama jysähti kaupungin päällä, lähdin kohti Kariniemenkadun parkkipaikkaa ja havaitsin samalla, että Kisapuistossa lapset pelasivat jalkapalloa kuten siihenkin asti. Taivaalla synkät pilvet pitivät möykkää ja sadepisaroita putoili, mutta juniorit juoksivat innoissaan avoimella nurmikentällä.

Moni tuttu on kokenut salamaniskun, vaikka on jo ollut lähdössä suojaan. Joku on havahtunut siihen, että makaa tantereella tajuamatta, miten on siihen päätynyt. Toinen taas ollut poistumassa ukkosen takia golfkentältä, kun koko porukka on paiskautunut kanveesiin. Onneksi heille ei sattunut mitään pahempaa.

Salamat ovat hienoa katsottavaa, mutta niitä ei pitäisi pitää vain näyttävinä ilotulitusraketteina. Ukkospilvet ja salamat eivät erottele sitä, räiskivätkö ne kaupungin vai metsäalueen yllä. Ukkosen lähestyessä olisi viisasta hakeutua turvalliseen paikkaan sisätiloihin. Kunnioitus on hyvä tapa suhtautua.

Sen sijaan luonnosta etääntynyt ihminen saattaa pelätä luontokappaleita, joissa ei ole mitään pelättävää. Hämähäkki ei ole söpö, mutta ei myöskään vaarallinen. Sitä ei tarvitse edes kunnioittaa, välinpitämättömyys riittää.

Pesäänsä puolustava lintu taas voi hyökkäillä epämiellyttävästi, eikä siitäkään ole vaaraa ihmiselle. Jos lintu pelottaa, voi aina väistää sivummalle. Edes petolinnut eivät syö ihmisiä.

Samoin on turhaa säpsyä metsän hiirulaista. Kotinurkkiin änkeävästä jyrsijästä toki kannattaa hankkiutua rivakasti eroon, ettei se saastuta ruokatarvikkeita.

Pieniä ja kiusallisen väkeviä voimia löytyy hyönteisarsenaalista. Punkit inhottavat ja ne on luokiteltu jopa maan vaarallisimmiksi eläimiksi borrelioosi- ja puutiaisaivokuumeriskin vuoksi.

Kesäkuun alun lämpö herätti kerrallaan valtavat hyttys- ja mäkäräparvet ja ne levisivät saman tien kaupunkikeskustojen liepeille, eivät vain syrjäseuduilla asuvien harmiksi. Puremat ja pistot voivat aiheuttaa voimakkaan reaktion.

Mäkärän, vihoviimeisen kiusankappaleen, puraisua jouduin taannoin hoitamaan antibioottikuurilla ja allergialääkkeillä, kun ei torjuntakalustoa sattunut olemaan heti käsillä. Luonto hyökkäsi eikä siinä ihminen mitään mahtanut.

Suojautumiseen on kuitenkin keinonsa ja niitä yleensä ottaen kaikki osaavat myös käyttää. Tuntuma vaaraan on sen verran yleistä ja omakohtaista.

Kaikkea ei kannata kokea ensin, etenkään salamaniskua.

Hanna Myyrä
hanna.myyra@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi