Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset
Matti
Eve
@EveMatti matti.eve@radiovoima.fi

Esalainen

Amatöörit sivuun ja ammattilaiset asialle Lahden kaupungin omistamissa yhtiöissä

Lahden päättäjien toiminta on ollut vahvasti esillä viime aikoina. Eikä syyttä, sillä veronmaksajien on ollut vaikea niellä uutisia, jotka maalaisjärjellä kuulostavat amatöörien puuhastelulta.

Lahti Energian hallituksen entinen puheenjohtaja Jorma Ratia junaili yhtiön toimitusjohtajalle mittavan liksankorotuksen. Puheenjohtaja kompastui muotovirheeseen ja sai maksaa huolimattomuudestaan puheenjohtajan pestin. Tässä sotkussa jäi täysin arvioimatta yhtiön hallituksen muiden jäsenten kompetenssi kyseiseen luottamustehtävään, kun valtuustotoverien konklaavi heitti Ratian bussin alle.

Lahti Energian hallituksen puheenjohtajaksi valittiin politiikan ulkopuolelta tuleva lahtelainen Jukka Ottela. Hänen näyttönsä muun muassa Mediatalo Esan toimitusjohtajana sekä PHP Holdingin hallituksen puheenjohtajana ovat kiistaton näyttö liike-elämän osaamisesta. Ottelan valinta on myös historiallinen, sillä nämä luottamustoimet ovat olleet aina varattuina poliitikoille.

Yhtiöllä tuleekin olla raskaan sarjan puheenjohtaja ja hallitus, jotka ovat aidosti omistajan asialla. Onhan kyseessä meidän veronmaksajien omistama yhtiö, joka on myös kaupungin yhtiöiden kruununjalokivi.
 

Lahti Energian esimerkkiä toivoisi muiltakin kaupungin omistamilta yhtiöiltä. Poliittisesti valitut hallitukset eivät ole enää tätä päivää. Puolueille nämä hallituspaikat ovat silkkaa vallankäyttöä ja rahastusta. Hallitusten jäsenet maksavat omille puolueilleen kokouspalkkioista niin sanotun puolueveron. Hallitustyöstä maksetut korvaukset ovat puolueille siten huomattava tulonlähde.

Voisi olla viisaampaa maksaa nuo rahat suoraan kaupungin kassasta puoluetukena ja jättää markkinaehtoisten yhtiöiden merkittävät hallituspaikat alan ammattilaisille. Puolueen jäsenkirja tai valtuustopaikka eivät voi olla ainoita perusteita luottamuspaikkojen jakamisessa.

Kaupungin omistamien yhtiöiden hallituksissa istuu jäseninä henkilöitä, joilla ei välttämättä ole mitään osaamista kyseisen yhtiön toimialalta. Hallitusten jäsenille järjestetään kyllä koulutusta osakeyhtiöiden hallitustyöskentelystä, mutta eihän se vielä ihmisestä alan asiantuntijaa tee. Tosin on taatusti yhtiöitä, joissa esimerkiksi sairaanhoitaja tai erityisopettaja voi aidosti tuoda lisäarvoa juristien ja insinöörien maailmaan.

Hallituksen jäsenten tulee olla alan todellisia ammattilaisia. Heidän tehtävänsä on toimia operatiivisen johdon tukena sekä nähdä yhtiön iso kuva tulevaisuuteen.
 

Amatöörit hallituksissa eivät kykene antamaan yhtiölle mitään lisäarvoa, päinvastoin. Heidän tietämättömyytensä vuoksi joudutaan ostamaan kalliita konsulttipalveluja sekä muita osaajia kertomaan, miten yhtiön tulisi toimia. Tämä ei yksityissektorien hallituksissa tulisi kuuloon alkuunkaan.

Miksi me veronmaksajat sitten hyväksymme tämä kaiken puuhastelun? Siksi, että olemme hyväksyneet vallitsevan käytännön ja olemme aivan liian laiskoja vaatimaan muutosta. Valtuutetuille riittää kyllä tekemistä niissä tehtävissä, joihin heidät on vaaleilla äänestetty. Ne tehtävät, joihin eivät omat taidot riitä, kannattaisi jättää ammattilaisten hoidettavaksi.

Matti Eve
matti.eve@radiovoima.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Jatka lukemista LTV:n tarjoamana 2 vk maksutta!

Tilaa ESS VerkkoPlus 2 viikoksi maksutta ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa 2 vk maksutta

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi