Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset
Helmi
Hämäläinen
helmi.hamalainen@ess.fi

Esalainen

Voiko Lahti pelastaa kapitalismin?

Maailman suurimpien osakeyhtiöiden, esimerkiksi Yhdysvaltojen huippuyhtiöiden tuotot eivät ole kasvaneet aikoihin, mutta niiden osakekurssit jatkavat silti nousuaan. Osakkeiden arvo kasvaa, kun kuluttamisen arvostus kasvaa.

Osakemarkkinat ovat irtautuneet taloudesta ja todellisuudesta, toteaa myös Wall Streetin pörssitoimittaja Markus Koch Ylen esittämässä Talouskasvun takaraja -dokumentissa.

Kochin mukaan kukaan ei tiedä, mitä kapitalismiin perustuvalle maailmalle tapahtuisi, jos kuluttaminen yhtäkkiä romahtaisi.

Kapitalismi toimii vain, jos talous kasvaa, ja kasvu mahdollistaa monenlaista hyvinvointia. Ongelmana kuitenkin on, että ikuinen kasvu on luonnonlakien vastaista.

Tällä hetkellä kapitalismin suurimmat uhat näyttäisivät olevan Maan rajallinen kantokyky ja ilmastonmuutos. Tarvittaisiin 3,8 maapalloa, jotta jokainen voisi saavuttaa suomalaisten elintason.
 

Talouskasvusta tuli toisen maailmansodan seurauksena maailman tärkein poliittinen päämäärä. USA nousi talouskriisistä sotakalustotuotannollaan, ja samalla keksittiin käsite bruttokansantuote. Sodan jälkeen länsimaiden BKT kasvoi vauhdilla. Kasvu symboloi edistystä ja tuotti hyvinvointia.

Vuosituhannen lopulla lainaraha mahdollisti kuluttamisen myös vähävaraisille. Velanotto loi pohjan nykyiselle kasvulle, ja siitä tuli kapitalismin kantava voima.

Kasvu oli varhaiselle ihmiskunnalle tarpeellinen asia, ja maailmassa on yhä miljoonittain ihmisiä, jotka tarvitsevat kasvua, eli ruokaa ja suojaa.
 

Suomessa kysymys on, millä työllisyys saadaan nousuun, kun kasvu taittuu. Talouden oppikirjojen mukaan kasvulle ei ole rajaa, mutta median välittämä viesti on toinen.

Lisäksi talouskasvun logiikka on täydellisessä ristiriidassa ilmastonmuutoksen pysäyttämisen kanssa. Mitä enemmän markkinoille pumpataan tavaraa, sitä enemmän tulee päästöjä ja roskaa.
 

Talouskasvun takaraja -dokumentissa Amazonin sademetsässä valtavalla karjatilalla työskentelevä mies toteaa, että vain taivas on rajana kasvulle.

Ja hän lienee oikeassa, sillä luonto kyllä hoitaa tehtävänsä. Tässä tapauksessa se tarkoittaa ikävimmillään ekokatastrofia ja massiivisia sukupuuttoja.
 

Toisaalta historia osoittaa, että tiukan paikan tullen ihminen usein keksii ratkaisun. Finanssikriisistä selvittiin, ja kolmannen maailman valtioissa on tilaa kasvavalle vauraudelle. Mutta entäs sitten, kun kolmas maailma on valloitettu ja Maan keuhkot rykivät?

Ehkäpä joku tuo markkinoille järkälemäisen hiili-imurin, joka puristaa ilmakehän päästöistä timantteja. Ratkaisujen keksimiseen tarvitaan joukkojen voimaa ja uusia toimintatapoja.
 

Euroopan vihreä pääkaupunki on auktoriteetti, joka voi luoda uusia normeja. Lahti voi tittelinsä turvin haastaa yrityksiä toimimaan ympäristön kannalta kestävästi.

Kukaan ei halua rangaista yksilöä saati yrittäjää. Siksi tarvitaan esimerkkejä, jotka muuttuvat lopulta kaikkia koskeviksi kapitalismin normeiksi.

Helmi Hämäläinen
helmi.hamalainen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi