Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset
Millamari
Uotila
millamari.uotila@ess.fi

Esalainen

Artisti, vastaatko perähikiän kutsuun?

Monessa kylätalossa, seurantalossa ja työväentalossa vietetään tänä kesänä juhlia. Vanhojen seinien sisällä onnitellaan syntymäpäiväsankarit, opiskelunsa päättäneet ja vastavihityt.

Muualla asuvalle tai vain vähemmän aktiiviselle kyläläiselle kokoontumispaikat tulevat tutuiksi juuri juhlatiloina. Mutta olisi niissä ainesta muuhunkin. Suomen maaseutu on täynnä upeita kylätaloja, joissa voisi soittaa mieleenpainuvia keikkoja.

Monellako eturivin artistilla on pokkaa viedä keikkansa isojen kaupunkien klubien sijasta perähikiälle?

Ehkä kuitenkin kannattaisi.
 

Voimissaan olevien seurantalojen taustalla on tietenkin aktiivinen kyläyhdistys ja talkoojoukko. Päijät-Hämeessä tällainen löytyy esimerkiksi Orimattilan Mallusjoelta. Punainen, pellon laidalla kohoava seuratalo tunnetaan varsinkin Takinkääntöviikkojen näyttämönä. Lämminhenkinen festivaali on tarjonnut musiikkia laidasta laitaan, ja lavalla on nähty tunnettujakin nimiä, kuten Olavi Uusivirta, Pauli Hanhiniemi ja lauluyhtye Club for Five.

Seuratalojen tunnelmaan tykästynyt Olavi Uusivirta on keikkaillut myös Kanta-Hämeen puolella Vähikkälän kylällä, ensin viime syksynä ja uudelleen toukokuussa. Silloin Vähikkälän kylätalolla vietettiin kolmipäiväiset levynjulkaisujuhlat. Ja joka ilta oli loppuunmyyty.
 

Kylätalot ovat olleet mahdottoman mukavia keikkapaikkoja. Ne ovat tuoneet kaivattua vaihtelua aika tutuiksi tulleisiin musaklubeihin. Ympäristö voi olla sekä kuulijoille että esiintyjille ihan uusi, ja parhaimmillaan artisti käyttää tätä hyväkseen: mitä vain voi tapahtua. Paikan historiasta, Suomen kesästä, sydämellä tehtävästä talkootyöstä ja eri-ikäisistä ihmisistä syntyy ainutlaatuinen tunnelma. Fiilis on helposti lähestyttävä ja intiimi. Eikä se tarkoita, että istuttaisiin hartaana puupenkeillä. Vähikkälässä Olavi Uusivirta pisti bileet pystyyn.
 

Keikan vieminen kaupunkien keskustoista seurantaloille on artistin näkökulmasta riski. Yleisöä mahtuu rajallisesti, eli rahaa tulee rajallisesti. Kulkuyhteydet voivat olla niin ja näin ja kaiken tekniikan järjestäminen vaatii ehkä luovia ratkaisuja. Vip-tason loistoakaan tuskin on tarjolla.

Vaivan vastineena voi kuitenkin olla jotakin, joka jää mukana olleiden mieliin pitkäksi aikaa. Jotakin, jota ei pelkällä rahalla saa.

Kyläyhdistykselle taas tapahtuman järjestäminen on iso ponnistus. Se vaatii joukon sitoutuneita talkoolaisia ja työtä tunteja laskematta.

Jos tekemisen intoa löytyy, toivoisi todella, että viranomaiset lupakäytäntöineen eivät asettuisi toiminnan jarruksi.
 

Olen ymmärtänyt, että Vähikkälän Uusivirta-keikka ja aikoinaan Mallusjoen Takinkääntöviikko saivat alkunsa kyläläisten vähän suuruudenhullusta ideasta: että rykäistäänpä pystyyn festivaali! Lopulta idea ei ollutkaan niin hullu. Tai ainakin moni oli valmis heittäytymään mukaan hulluuteen.

Toivottavasti tässä stadionkeikkojen ajassa on tilaa myös pienille, suurille elämyksille.

Muusikot, yhtyeet ja muut esiintyvät taiteilijat, jos kyliltä tulee soitto, uskallatko vastata kyllä?

Millamari Uotila
millamari.uotila@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi