Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset

Esalainen: Asumisen ajokortti vähentäisi naapuriraivoa

Viime aikoina mediassa on jälleen ollut esillä joidenkin koirien huono käytös ja hyökkäävä luonne. Näissäkin tapauksissa kyse on ollut lopulta koulutuksen puutteesta ja osaamattomista, tiedostamattomista tai välinpitämättömistä omistajista.

Ainakin Itävallan Wienissä ja Zürichissä Sveitsissä koirien mahdolliset käytös- ja koulutusongelmat on ratkaistu koira-ajokortilla. Käytännössä ajokortin saatuaan omistajalla on lupa hankkia koira, sillä hän on osoittanut olevansa pätevä ja omaksuneensa perusasiat koiran hallinnasta.
 

Koira-ajokorttia pohtiessani olen miettinyt, että samanlainen ajokortti pitäisi olla asumisessakin. Otetaan vaikka esimerkiksi uudet kerrostalonaapurini, joille asumisen säännöt tuntuvat olevan hepreaa.

Yläkerrasta ilmanvaihtokanavia pitkin kantautuu jatkuvasti kovaa karjumista, joka kaikesta päätellen liittyy pelaamiseen. Lisäksi yläkerrassa rakastetaan musiikin kuuntelua niin, että seinät välillä tärähtelevät.

Myös asuinkerroksessani, aivan asuntoni vieressä on uusia asukkaita. Heillekään talon hiljaisuuden ajankohdat eivät merkitse mitään.

Oikeastaan heidän koko kellonsa on hieman vinksallaan ja he heräävät eloon usein vasta yölliseen aikaan.
 

Perinteisen naapuriraivon lisäksi ajatukseni ovat sympaattiset uusia naapureitani kohtaan. Kaikki eivät välttämättä hallitse elämää kerrostalossa tai ymmärrä, mitä yhteisöllinen asuminen tarkoittaa. Ongelmia saattaa toki olla myös omakoti- tai rivitaloasumisessa, mutta näistä itselläni ei ole kokemusta.
 

Mitäpä, jos meistä jokainen joutuisi aikuistumisen kynnyksellä, esimerkiksi 17-vuotiaana, hankkimaan asumisen ajokortin. Ajokortti todistaisi, että henkilö on kykenevä asumaan itsenäisesti ja ilman sitä henkilö ei saisi vuokrata tai ostaa asuntoa.

Ajokorttikoe voisi olla kaksiosainen. Sen teoriakokeessa voitaisi kysyä esimerkiksi kierrätyksestä, hiljaisista ajankohdista ja vuokran maksamisesta.

Käsittelykokeessa voitaisiin puolestaan tehdä bileilmoitus ja viedä se ilmoitustaululle hyvissä ajoin ennen juhlapäivää. Käsittelykokeeseen voisivat sisältyä lisäksi small talkin alkeet rappukäytävässä, asunnon huoltoon liittyvät asiat, kuten lampun vaihtaminen ja säännöllinen siivoaminen, sekä ruoan laittaminen niin, ettei koko käytävä haise palaneelta.
 

Harjoitusasuntoja voitaisiin tarjota niille, jotka ovat reputtaneet asumisen ajokorttikokeen riittävän monta kertaa. Käytännössä henkilö laitettaisiin harjoittelemaan yksin asumista ohjaajan johdolla. Tämä voisi kestää asukkaan kyvyistä riippuen viikosta jopa kuukauteen asti. Harjoitusasumiseen voisi joutua myös silloin, kun häätöjä on kertynyt tietty määrä ja vanhat opit ovat päässeet unohtumaan.

Asumisen ajokortti voisi myös hyödyntää kansantaloutta, kun yritykset alkaisivat tarjota preppauskursseja ajokortin suorittamista varten. Itse kokeen tulisi kuitenkin olla sellainen, että se on mahdollista päästä läpi aiheeseen liittyvää kirjallisuutta lukemalla sekä osallistumalla peruskoulun kotitaloustunneille.

Ruska Paronen
ruska.paronen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Asiasanat

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi