Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset
Vili
Uuskallio
@ViliUuskallio vili.uuskallio@ess.fi

Esalainen

Ranta-Kartano yltäisi jätti-investointien sarjaan

Hakukoneyhtiö Google ilmoitti toukokuun lopulla investoivansa 600 miljoonaa euroa Haminaan Summan vanhan paperitehtaan tontille rakennettavaan palvelinkeskukseen.

Rahasumman suuruutta kuvaa, että Lahden kaupunki aikoo käyttää investointeihin viiden vuoden (2019–2023) aikana yhteensä noin 460 miljoonaa euroa.

Satojen miljoonien eurojen arvoiset jätti-investoinnit ovat olleet Lahden seudulla harvinaisia. Suurin yksittäinen investointi taitaa olla loppuvuodesta 2020 käyttöön otettava eteläinen kehätie, johon käytetään valtion ja kuntien rahaa 275 miljoonaa euroa.

Teollisuudessa suurin hanke on ollut Hartwallin Lahden juomatehdas, joka valmistui Lotilaan vuonna 2003. Yli 200 miljoonaa euroa maksanut panimo varastoineen oli suomalaisen elintarviketeollisuuden suurin investointi kautta aikojen.

Isoja investointeja on tehty myös Lahti Energian Kymijärven voimalassa. Vuonna 2012 käyttöön otettu Kymijärven kakkosvoimala maksoi korjausten jälkeen 165 miljoonaa euroa. Rakenteilla olevan biovoimalan hintalappu on samaa luokkaa.

Päijät-Hämeen keskussairaalan laajentaminen, saneeraus ja laitehankinnat maksavat arviolta 127 miljoonaa euroa. Työt ovat käynnissä ja valmistuvat vuonna 2022.

Ranta-Kartanoon suunnitteilla oleva viihdekeskus sijoittuisi investointien vertailussa hyville pistesijoille. Kisapuiston ja Fellmaninpuiston väliin on tarkoitus rakentaa kylpylähotelli, 50 metrin uima-allas, asuin- ja lomahuoneistoja, kaupallisia palveluita ja parkkitalo. Kokonaisuuden hinnaksi on laskettu noin sata miljoonaa euroa.

Kaupunki osallistuisi Ranta-Kartanon hankkeeseen rahoittamalla uimahallia noin 30 miljoonalla sekä parkkihallia 9 miljoonalla. Parkkitaloinvestoinnista kaupunki laskee saavansa velvoiteautopaikkojen myymällä takaisin noin 5,8 miljoonaa euroa.

Ranta-Kartanon hanketta vetää lahtelainen Kinos-yhtiö. Rahoituksesta pääosa tulisi kansainvälisiltä sijoittajilta kuten pohjoismaiselta Brunswick Real Estate -yhtiöltä, joka on lyhyessä ajassa ostanut Suomesta kiinteistöjä useilla sadoilla miljoonilla euroilla.

Brunswick kertoo pyrkivänsä toimimaan perinteisiä kiinteistörahastoja joustavammin ja luomaan useita toisistaan riippumattomia ”sijoitusalustoja”. Lahdessa yhtiö rahoittaa jo Kielo-sijoitusyhtiönsä kautta Malskin korttelin uudistamista. Kielo on hankkinut myös Aran toimistokiinteistön Vapaudenkadulta.

Ranta-Kartanossa kaikki on pedattu valmiiksi sille, että Lahteen saadaan uusi matkailuvetonaula ja kauan kaivattu uimahalli. Esteiksi voivat tulla enää kaavavalitukset ja maailmantalouden taantuma.

Vili Uuskallio
vili.uuskallio@ess.fi
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi