Aiheet

Käyttäjätiedot

Käyttäjä:
Maksullinen sisältö:
Omat tiedot Kirjaudu ulos
Esalaiset
Elina
Nissinen
elina.nissinen@ess.fi

Esalainen

Onnea, erilaiset valmistujat!

Tänään olevat ylioppilasjuhlat ovat riemun päivä. Tämä on se päivä vuodesta, kun ilma on täynnä iloa ja nuoruuden energiaa ja korttien ja ruusujen myynnissä on piikki.

Valmistuminen on niitä harvoja hetkiä, kun Suomessa jaetaan ja vastaanotetaan varauksetta onnitteluja sydämen pohjasta. Haluan kantaa myös oman korteni kekoon, joten tässä kolumnin täydeltä onnitteluja sinulle, valmistuja.

Ensin ne onnittelut, joita eniten parjataan, eli onnea teille, jotka kirjoititte hyvät paperit. Hyvät arvosanat vaativat sitkeää työtä, jota tulee arvostaa. Usein menestyneimmät piilottelevat arvosanojaan, sillä edelleen ”ällän opiskelijat” ovat joidenkin mielestä tylsiä hikipinkoja.

Asiahan ei tietenkään ole näin, olet luultavasti kunnianhimoinen, ahkera ja periksiantamaton. Tänään saat juhlistaa arvosanojasi. Olet toki enemmän kuin yksi kirjain, mutta siitäkin voit olla ylpeä.

Seuraavaksi onnittelut teille, jotka ette valmistuneet ylioppilaaksi, vaan ammattikoulusta, ammatti­korkeakoulusta tai yliopistosta kandiksi tai maisteriksi. Kaikki tässä kolumnissa mainitut asiat pätevät myös teihin, vaikka puhunkin ylioppilasjuhlista, koska ne ovat tänään.

Ylioppilasjuhlat ovat valmistujaisista perinteikkäimmät. En kuitenkaan näe mitään syytä, miksi muitakin opintojen virstanpylväitä ei juhlittaisi samalla panostuksella. Kutsu suku ja läheiset kahville. Olet juhlinnan arvoinen, vaikka et olisikaan ylioppilas.

Kolmantena onnittelut, joita monet saattavat pitää turhina. Onnea teille, jotka piditte opintojen aikana hauskaa.

Opiskelu on tärkeää, mutta opintovuosiin pitäisi mahtua myös henkistä kasvua ja unohtumattomia hetkiä. Toivottavasti löysit uuden ystävän tai pidit kiinni vanhoista, ihastuit tai jopa rakastuit. Nauru, halaukset ja lämpimät muistot kantavat silloinkin, kun käytännön asiat menevät pieleen.

Nämä viimeiset onnittelut ovat ehkä kaikista tärkeimmät, sillä näitä sanotaan harvimmin.

Onnea teille, joilla ei ollut lu­kiossa helppoa. Joitakin painoivat perheen ongelmat, toisille ylioppilaskirjoituksiin valmistautumista saattoi varjostaa ero ensirakkaudesta. Joku saattoi joutua käymään töissä lukion ohella.

Monilla on ollut opiskelua vaikeuttavia esteitä.

Luki- tai hahmottamishäiriö on varmasti tehnyt joidenkin opiskelusta välillä lannistavaa, kun tuntuu, että asioiden ymmärtämiseen joutuu tekemään kaksi kertaa enemmän töitä kuin muut. Kaikkien tänään valmistuvien äidinkieli ei luultavasti ole sama kuin opiskelukieli.

Näissä olosuhteissa valmistuminen on osoittanut niin suurta sisua, että arvosanoilla ei ole mitään väliä. Tärkeintä on, että saatte tänään painaa lakin päähänne ja saatte todistuksen käteen. Voitte olla niistä todella ylpeitä.

Jos tätä kolumnia lukiessasi päähäsi nousi joku valmistuva, välitäthän terveiseni.

Gaudeamus igitur!

Elina Nissinen
elina.nissinen@ess.fi
@
Tämä sisältö on avoinna tilaajillemme.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Tilaa ESS VerkkoPlus 1 kk 9,90 € ja pääset lukemaan kaikki Etelä-Suomen Sanomien sisällöt.

Tilaa tästä 1kk
9,90€

Oletko jo tilaaja?

Mitä tunnetta juttu sinussa herätti? Vastaamalla näet, millaisia tunteita juttu herätti muissa lukijoissa.

Kommentit comments

Suosittelemme

Näitä luetaan nyt

Esalaiset

Näytä lisää

Paikallismediat

Lue seuraavaksi